Pressreleases

Кариерно консултиране за ученици

Tuesday, 29 May 2012
Проект на JobTiger за кариерно консултиране и професионално ориентиране сред учениците, с цел реализация на потенциала на младите хора и намаляване на безработицата в бъдеще.
 
На 2 юни от 11:00 ч., на отворена среща на специалисти по кариерно консултиране от JobTiger, ученици и техните родители, ще бъде представена новата услуга на компанията – Кариерно консултиране и професионално ориентиране за ученици (и техните родители).

Необходимостта от кариерно консултиране и професионално ориентиране е обусловена от все повечето информация относно възможностите за реализация и обучение от една страна и от непознаване на основните принципи при избор на подходяща кариера за младите хора, от друга.

Липсата на предварителна подготовка на учениците по време на обучението им в последните класове, както и неумението на родителите им да ги подкрепят и насочат при взимане на решение за кариерата им, води до избор на неподходяща специалност, загуба на време, ниска мотивация за завършване на висше образование, висока безработица, липса на подходящи млади попълнения за икономиката ни и редица други.

Кариерното консултиране и професионалното ориентиране отговаря на редица въпроси и хвърлял светлина върху важни за младите хора области, като:
  • Пазара на труда, тенденции, професии, реализация;
  • Лични предпочитания и интереси, нагласи, ценности, умения и качества;
  • Стил на взимане на решение и фактори, които влияят;
  • Пресечни точки между личните предпочитания и дадености и пазара на труда;
  • Планиране на професионалното израстване.
Кариерното консултиране обучава младите хора и им дава инструменти, чрез които да изследват и познават себе си, да си поставят цели и приоритети, да следват мечтите си. Кариерното консултиране не дава готови рецепти, но показва начина, по който всеки може да е щастлив от работата си и да поеме отговорността да търси подходяща за своите качества и умения професионална изява.

Специалистите от JobTiger, които предлагат услугата, са сертифицирани по международната програма за обучение на кариерни консултанти GCDF (Global Career Development Facilitator), разработена от най-голямата организация в световен мащаб за обучение и сертифициране на консултанти NBCC International, представлявана в България от Фондация на бизнеса за образованието. У нас програмата е въведена от 2004 г. чрез съвместен проект на USAID и JobTiger, като бяха обучени както специалисти в средното образование (над 800), така и във висшето образование и в бизнеса. В момента JobTiger е единствената организация, която обучава и сертифицира кариерни специалисти у нас, като от няколко години съществуват и няколко магистърски програми в тази посока.

Проектът ще бъде представен на отворена среща-дискусия на 2 юни, в СТЦ Интерпред, зала „София”, от 11:00 до 14:00 ч. Входът е свободен, а желаещите да посетят събитието могат да се регистрират безплатно в сайта на JobTiger.bg или да дойдат сами или да доведат и своите порастнали деца.

За повече информация:
JobTiger | Т: 02 49 180 24 | Е: gcdf@jobtiger.bg
Back
ITCD