Pressreleases

10 % повече обяви за работа у нас през август

Thursday, 10 September 2020
 
Нивото им продължава да е с около 35% по-ниско от това през 2019 г.
 
 
През август публикуваните предложения за работа са се увеличили с 10% спрямо предходния месец юли, като достигат отново нивата от юни, сочи актуалното проучване на JobTiger, HR компания и кариерен сайт.

Анализ на целия период след възникването на пандемията сочи, че през август се доближаваме най-близо до нивата, непосредствено преди кризата, възникнала около COVID-19. Броят на публикуваните обяви за работа през изминалия месец е с 11,6% по-малък от този в края на февруари 2020 г.
 
За разлика от месец юли, в който се наблюдаваше спад на обявите в почти всеки сектор, през август тенденцията е положителна за всички сектори. С най голям ръст през август са обявите в секторите „Производство“ (+21%), „Търговия и продажби“ (+15%) и „IT” (+14%), следвани от „Логистика и транспорт“ (+13%), „Строителство“ (+10%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (+8%).

Разпределението на обявите по градове остава почти непроменено спрямо предходните месеци, като за пръв път делът на публикуваните обяви в Пловдив (9,3%) изпреварва този във Варна (8,6%), е видно още от ежемесечното изследване на екипа на JobTiger.

Дяловото разпределение в останалите водещи областни градове можете да видите по-долу:
 
Изглежда че, макар и вариращо през месеците, нивото на публикуваните обяви продължава да бъде с приблизително 35% по-ниско от това през 2019 г.

С редица компании, отлагащи нови назначения, и прогнозите за евентуално възстановяване от кризата, породена от коронавируса, очакванията са тази разлика в нивото на обявите спрямо миналата година. да се задържи и през следващите месеци.

JobTiger ще продължи да наблюдава тенденциите при обявите за работа и пазара на труда.
Back
JobTiger Banner
Zaplatomer Banner