Pressreleases

20 години JobTiger - 20 истории за развитието на модерния пазар на труда у нас

Wednesday, 11 November 2020

20 години след като публикуваха първата интернет обява за работа у нас, екипът на JobTiger преосмисля значимите промени на пазара на труда през изтеклите две десетилетия в 20 истории от своята 20-годишна история

Logo, company nameDescription automatically generated

Ако днес ви се наложи да търсите нова работа или пък ново попълнение за фирмата си, то ясно е, че ще използвате интернет за това. Когато оформяте СV-то си, чудите се какво да напишете в мотивационното си писмо или пък как да се подготвите за интервю за работа – естествено, то е ясно – отново ще потърсите ресурси в интернет.

А помните ли какво беше преди Google да се появи и да започне да ни помага и съветва за почти всичко? Помните ли колоните с напечатаните обяви във вестниците? Ограждали сте навярно с химикал желаните от вас оферти и сте звънели на стационарни телефони, пускали сте факсове и сте ходили лично на адреси, за да зададете въпросите си...

Не е трудно да си го спомните навярно, защото то всъщност не беше толкова отдавна. Има-няма 20 години са минали от тогава. Да, само толкова, макар сега да се чувстваме на светлинни години модернизирани, дигитализирани и „вещи в занаята“ по писане на идеалното СV и на най-, ама най-впечатляващото мотивационно писмо. Малко „скролваме“ из телефона си, следват няколко „клика“ и сме подали кандидатурата си за каквато длъжност и позиция желаем.

Не е за вярване, че само за 20 години на пазара на труда и в процесите по подбор на кадри се случиха такива бурни промени и забележителни процеси! Фактите обаче са безспорни – първата  интернет обява за работа в български сайт е публикувана на 2 януари 2001 г. от пионера JobTiger. Не много след това – през август същата година, компанията въвежда и първите изцяло платени интернет услуги у нас. С това нововъведенията не свършват: именно на първия сайт за работа у нас дължим и първите обучения за това как да се пише структурирано СV, как да се разписват обявите за работа, така че да разкриват в пълнота изискваните от кандидата знания и умения, очакваните задължения, предлаганото заплащане, придобивките и т.н. Отново на JobTiger дължим появата на първите национални и специализирани кариерни форуми, популяризирали платения студентски стаж и наемането на млади специалисти от водещи фирми у нас. JobTiger пръв в България започна и организирането на тези форуми в изцяло виртуална среда. Компанията е пионер и в развитието на идеята за Employer Branding у нас.

И това съвсем не са всички новости и промени на пазара на труда у нас, за които JobTiger изигра сериозна роля. Ето защо HR-компанията и кариерен сайт реши да подари на своите потребители и приятели в навечерието на своя 20-и рожден ден 20 важни, любопитни и поучителни истории за пазара на труда у нас. За 20 седмици екипът на JobTiger и техни дългогодишни съмишленици и приятели ще разкажат 20 истории от създаването на първия български сайт за работа у нас през 2000 г. до днес!

Какво е да си пионер в работата си? Какво е да създадеш и развиваш сайт (за работа) у нас? Как започнаха и се развиха кариерните форуми, кариерните центрове, кариерното консултиране в България? Как стартираха стажантските програми? Как се започна възобновяването на връзките между бизнеса и образованието? Как се създава HR общност? Как се прави масиран Employer Branding? Какво е корпоративната социална отговорност за една малка компания и как тя може да се мери с големите? И какво е общото между всички тези неща и как те се свързват в едно цяло?

Любопитно ли ви е да се потопите назад в годините и да откриете как създаденото само от една компания и нейните партньори промени света около нас? Вече можете да прочетете за това на www.JobTiger.tv/20-godini-jobtiger

 

 

 

 

Back
ITCD