Информация за пресата

Резултатите от форума за студентски стаж и кариера “КАРИЕРИ 2005 – Добра Кариера, Добър Живот” надминават очакванията

четвъртък, 28 април 2005
Броят на студентите, посетили форума и в четирите града, нарасна с повече от 60% спрямо миналата година


Форум “Кариери 2005 – Добра Кариера, Добър Живот” беше проведен последователно в четири града: София /4 и 5 април/, Варна /11 април/, Пловдив /18 април/ и Велико Търново /25 април/. Организатори на инициативата са JobTiger ООД, Програма "Българската мечта" към Министерството на транспорта и съобщенията, Проект "Пазар на труда" на Американската агенция за международно развитие (ААМР). Нестле България подкрепи форума за втора поредна година като генерален спонсор.

Повече от 200 фирми взеха участие в тазгодишния форум “Кариери”. Техният брой спрямо всички останали издания досега значително нарасна благодарение на подкрепата, оказана от Нестле България за намаляване цените за включване на работодателите. Само в София фирмите бяха 82, във Варна – 52, а в Пловдив – 35. Организаторите останаха приятно изненадани и от рекордния брой на компаниите, участващи в града, където за първи път тази година беше проведен форумът. Велико Търново привлече 37 фирми, повечето от които от региона.

Форумът се радва и на голям интерес от страна на студентите. 16 000 млади хора посетиха щандовете на фирмите. Това е ръст от повече от 60% спрямо миналата година.

Наблюдава се увеличение и в броя на предложените стажантски места. Ако миналата година те бяха 500, тази година фирмите предоставиха възможност за работа на 1000 стажанта и 500 млади специалисти на постоянно работно място.

Компаниите от ранга на Нестле България търсят млади хора с добра професионална подготовка и с определени личностни характеристики. Всички фирми, представени на форума, търсиха доказателства у студентите както за техните знания и умения, така и за желанието им за упорита работа, стремеж към нови знания, инициативност, ориентация към резултати, любознателност.

На срещата на работодателите с младите специалисти и завършващите студенти беше постигната основната цел на форума. За четвърта поредна година се обединиха усилията за откриване на нови възможности за професионална реализация на студенти и дипломирали се млади хора и за подпомагане на работодателите в набирането на стажанти и персонал. Вече може да се каже, че е създадена благоприятна среда за развитието и запазването на младите специалисти в България.

Статистика
Назад
Zaplatomer