Pressreleases

USAID и Фондация на бизнеса за образованието ще подкрепят професията на кариерните консултанти

Tuesday, 09 January 2007
Проект Пазар на труда на Американската агенция за международно развитие (USAID) и Фондация на бизнеса за образованието учредиха National Board for Certified Counselors (NBCC) България, който ще подкрепя кариерното развитие на младите хора.

NBCC е водеща институция в сертифицирането на специалисти в 40 държави по света. Една от най-известните и успешни програми на NBCC е Global Career Development Facilitator (GCDF), която подготвя кариерни консултанти. Тя беше внедрена и адаптирана за България през 2005 г. и по нея вече има сертифицирани над 100 консултанти, работещи в сферата на висшето и средното образование, човешките ресурси и услугите по заетостта.

“NBCC България ще гарантира качеството и развитието на кариерното консултиране”, обясни нейният директор Гергана Раковска. Новата институция ще се грижи за поддържането и усъвършенстването на знанията на сертифицираните консултанти.

NBCC е създадена преди повече от 25 години в САЩ и има над 40 000 сертифицирани специалисти. През последните години разкри свои представителства по цял свят. “NBCC България ще бъде част от мрежата международни офиси на NBCC International”, обясни Дона Джаксън-Санфорд, председател на NBCC.

“Учредяването на NBCC България ще даде тласък за развитието на професията на кариерния консултант в България. Изграждането на система за предоставяне на професионални кариерни услуги в сферата на средното, професионално и висше образование има съществено значение за професионалното развитие на младите хора в страната”, заяви Юлиан Симиджийски, директор на Проект Пазар на труда. “Доволни сме, че нашите усилия вече дават резултат и че благодарение на компетентната консултантска помощ младите хора ще бъдат по-мотивирани и по-добре подготвени за своята кариера”, допълни Светлозар Петров, управител на JobTiger.

Катрин Ингмансон, директор Икономическо преструктуриране и растеж в USAID/България, приветства учредяването на NBCC България, която ще осигури приемственост и устойчивост в усилията на USAID да гарантира на младите хора по-добри условия за успешна професионална реализация.

Това е една от последните инициативи на Проект Пазар на труда (ППТ) преди приключването му през февруари 2007 г. Фондация на бизнеса за образованието, създадена от JobTiger и ППТ, ще продължи да работи за устойчивото развитие на кариерното ориентиране и да подкрепя кариерните центрове.
Back
Zaplatomer Banner