Информация за пресата

“Варна и Пловдив се нареждат до София като развиващи се центрове на ИТ и aутсорсинг бизнеса в България”

четвъртък, 19 октомври 2017
Това доказа най-големият специализиран кариерен форум в сектора, който се проведе в трите града между 12 и 18 октомври и събра 1700 млади специалисти, търсещи работа.

Специализираният форум „Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“, организиран от JobTiger за осма поредна година, срещна 99 компании изложители с 1700 посетители. Събитието се проведе за втори път в Пловдив и за първи път във Варна. Форумът дава възможност на студенти и млади специалисти, които търсят кариерно развитие в областта на информационните технологии, телекомуникациите и аутсорсинг индустрията, да се срещнат с компаниите лидери в секторите и да открият своето ново работно място или шанс за участие в стажантска програма.

Заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов наблегна на връзката на ИТ сектора с образованието: „Няма сфера в българския бизнес, която да е по-свързана с българското образование и същевременно да просперира толкова през последните години.“ В Пловдив Стефан Стоянов, заместник-кмет „Образование и бизнес развитие“, обърна внимание на голямата активност на пазара на труда в региона и беше категоричен, че за ИТ и аутсорсинг индустрията има голям потенциал извън София. Кметът на Варна Иван Портних изрази подкрепата си към сектора: „Много се радвам, че тази инициатива се провежда вече и във Варна. За нас е изключително важно да поощряваме ИТ, комуникационния и аутсорсинг сектора. В града ни има 6 университета, 3 колежа и 40 000 студента – млади, подготвени качествени хора.“

Непрекъснато разрастващият се ИТ сектор и недостигът на кадри в него прави бизнеса активен в търсенето на решения. Специалистите по подбор трябва да поставят компаниите пред аудиторията, да усилят впечатлението за тях и да създадат имидж на „мечтан работодател“. Тази цел не се постига единствено с пасивно търсене чрез обява, например. Поради тези причини все повече фирми участват в кариерни събития, позиционирайки бранда си и по този начин търсят и откриват нови ценни кадри.

Промяната в пазара на труда дава на кандидата възможност той да направи информиран избор кои работодатели предлагат най-подходящите за него условия. Анонсираният като младежки кариерен форум, привлече и огромен брой опитни специалисти, които видяха в събитието кариерна възможност за себе си.

Ключов момент бяха дискусионните панели на тема „Особености на ИТ кариерата“. Мениджърите на различни компании се обединиха, за да разкажат за работната философия на сектора, за тънкостите и особеностите на пазара на труда и работни позиции. Те отговориха на деликатните въпроси, свързани с възнагражденията в сектора, възможностите реализация и потенциала за израстване.

Златен спонсор на форума е iCard, а бронзов – TeleTech. Медийни партньори на събитието са JobTiger.tv, Dev.bg, Karieri.bg, Skylines, Innovator.bg, Журнал за жената, Expoworld.bg, Българска наука, Isic.bg, ICT Media, 9Academy.bg, Pixel Media, Project Media и Uchi.bg.

На 30.11.2017 г. предстои и последното за годината кариерно събитие - „Дни на кариерата”: Икономика, Финанси, Маркетинг, Човешки ресурси и Обслужване на клиенти.

Събитието се организира от JobTiger, компания за комплексни HR услуги. Освен създател на първия кариерен сайт в България – jobtiger.bg, компанията е и една от най-иновативните агенции за подбор на персонал. JobTiger е и най-големият организатор на кариерни форуми в страната.
Назад
ITCD 2024 Employers
Zaplatomer Banner