Информация за пресата

Започват срещите на работодатели от „Тракия икономическа зона“ с кандидати от регионите с висока безработица

четвъртък, 12 януари 2017
В края на миналата година стартира стратегическа инициатива за привличане на кадри от региони с висока безработица за най-големите работодатели от Тракия икономическа зона /ТИЗ/ в района на Пловдив, организирана от JobTiger.

По време на Информационни дни на кариерата представители на Сенсата Технолоджис България, АББ България, Белла България, Кауфланд България, Либхер Хаусгерете - Марица и Биомашиностроене ще се срещнат с потенциални кандидати от общини с висока безработица. Срещите с работодателите ще се проведат както следва:

24 януари (вторник) – Ловеч //хотел Президиум Палас, 17:00 - 20:00
28 януари (събота) – Сливен //Читалище "Зора", 10:00 - 13:00
04 февруари (събота) – Стамболийски //Читалище "Н. Й. Вапцаров", 10:00 - 13:00
10 февруари (петък) – Монтана //хотел "Огоста", 17:00 - 20:00
11 февруари (събота) – Бяла Слатина //Читалище "Развитие-1892", 10:00 - 13:00

Представители на компаниите ще присъстват на събитията, за да презентират свободните позиции и изискванията към тях. При готовност от страна на кандидатите могат да се проведат и интервюта на място. Ще бъде представена и информация за възможностите за преместване и условията на живот в Пловдив. Община Пловдив заявява подкрепата си за проекта и готовност да осигури достатъчно места в училищата и детските градини за записване на децата при преместване на цели семейства. Ключово е изграждането на жилища за индустриални работници, което предстои по проект на „Клъстер Тракия икономическа зона“.

Организаторите от JobTiger, с подкрепата на фондация “Тръст за социална алтернатива“, ще проведат предварителни срещи както в градовете на събитията, така и в близки населени места, на които ще разяснят на търсещите работа как могат да се подготвят за срещата с работодателите. Избрани са общини, с равнище на безработица по-високо от средното за страната. С най-висок процент безработица са общините Бяла Слатина и Криводол, съответно 40.36% и 44.47%.

Подготвителни срещи: Ловеч - 19 януари; Сливен - 25 януари; Перущица - 30 януари; Кричим - 31 януари; Стамболийски - 01 януари; Лом - 06 януари; Койнаре - 06 януари; Монтана - 07 януари; Кнежа - 07 януари; Криводол - 08 януари; Мизия - 08 януари; Бяла Слатина - 09 януари. От близките общини, в които е имало подготвителни срещи, има предвиден автобусен транспорт в деня на събитието.

Индустриалните предприятия в ТИЗ доведоха до икономически бум в Пловдив и региона в последните години. Логично следствие е развитата икономика да продължава да расте и да разкрива нови работни места. Над 5000 работници са необходими на предприятията в зона „Тракия“ през 2017 г., като това включва както над 3000 нискоквалифицирани работници, така и специалисти със средно специално или висше образование.

Подробен график, както и актуална информация за проекта можете да откриете на официалната страница на инициативата – http://plovdiv.careerdays.bg/
Назад
ITCD 2024 Employers
Zaplatomer Banner