Ако е 9:45 ч. и вече се чудите как ще издържите до края на работния ден, тази статия е за вас. Може би не срещате достатъчно предизвикателства или просто предпочитате да се радвате на слънцето навън вместо да се взирате в монитора, няма значение, въпросът е един: Къде е проблема – във вас или в работата?

Ако се възползвате от положителните страни на настоящата си работа и собственият си потенциал, може да превърнете досадната, дразнеща ситуация в трамплин към мечтаната работа. Оставате телбода и вижте тези шест начина да получите по-голямо удовлетворение и удоволствие от работата си:
 1. Предизвикайте себе си
  Работата ви е станала монотонна. Изморени сте от все същите ежедневни задачи. Направете ги по-интересни, като добавите щипка допълнително предизвикателство. Например:
  • Докладите не са най-забавното нещо на света, затова се опитайте да ги направите възможно най-бързо и коректно. А следващият път се опитайте да подобрите собственото си най-добро време.
  • Създаването на съдържание може да е трудна работа, но отделете малко повече време, за да напишете една страхотна статия вместо такава, която е просто добра.
  Понякога скуката идва от самодоволството: наясно сте с работата си и знаете какво се очаква от вас и решавате, че няма нужда да се развивате, защо да надскачате себе си?

  Поставете си за цел да опитвате нещо ново всеки ден. Дори да е нещо малко и леснопостижимо, дори не може да си представите какъв ефект ще има това върху работата ви на следващия ден.
 2. Помолете за помощ
  Никой не знае всички отговори, затова не се страхувайте да питате шефове или колеги когато не знаете нещо, което ви е необходимо, за да свършите работата си по най-добрия начин. Притеснявате се, че ако задавате много въпроси, това може навреди на кариерата ви. В действителност е точно обратното, това може само да ви помогне в израстването. А ако това не е така, вие вероятно работите на грешното място.
 3. Намерете баланса
  Няма да помогнете никому, най-малко на себе си, ако „прегорите“. Правете почивки, разхождайте се, излизайте с приятели и си поставете граница, за това колко часа на ден ще прекарвате на работното място.

  Личните ви отношения, интереси и здраве са пряко свързани с вашата продуктивност и нагласа, както и с вашата способност да свършите работата си по-най-добрият начин.
 4. Включете се в „извънкласен“ проект
  Вземете всичко научено в офиса – уменията, опита, знанията и ги приложете в занимание, което няма никаква връзка с работата ви, нещо което наистина харесвате и искате да направите отдавна. Има само едно условие – проекта да е забавен, да ви поставя пред още едно предизвикателство и в крайна сметка да добави още един внушителен елемент към вашето портфолио.

  Много идеи започват по този начин, а после живеят собствен живот, като успешни проекти.
 5. Спрете да правите по няколко неща едновременно
  Научно доказано е, че хората не умеем да вършим по няколко неща едновременно. Истина е, че да кажеш „умея да върша по няколко задачи едновременно“ на интервю за работа звучи много добре, но това, че можем да си вършим работата и да си говорим с колегите, не означава в действителност, че можем да вършим по няколко неща едновременно.

  Фокусирайте се само върху една задача, върху една единствена и вложете цялата си енергия, за да я свършите добре. Ще се изненадате колко повече работа ще успявате да свършите всеки ден, колко по-добре ще е свършена тя и колко по–ясни и организирани ще са мислите и действията ви като цяло.
 6. Направете нещо мило за колега или клиент
  Това е, вероятно най-лесният, но за нещастие най-пренебрегван начин да си съзададем по-добра и по-приятна работна среда, както за себе си, така и за колегите в офиса, а за това са необходими само 4 прости стъпки:
  1. Питайте.
  2. Чуйте отговора.
  3. Изчакайте малко.
  4. Питайте отново.
  Интересувайте се от колегите си. Попитайте ги какви са плановете им за уикенда, например, а след това се поинтересувайте как е минало когато се видите отново. Как е минала почивката с роднините, срещата със страхотния мъж от кафенето, или как върви боядисването на дневната.

  Купета кафе или закуски, които да споделите с колегите, напишете няколко реда на колега, който е имал лош ден, за да попитате как е.

  Нищо от гореспоменатото не отнема много време, но ще покаже на колегите ви, че се интересувате от тях и, че сте част от екипа.
А вие какво правите, за да сте щастливи и продуктивни в офиса? Споделете вашият успешен опит. Очакваме писмата ви на office@jobtiger.bg.