20 години JobTiger
Днес екипът ни празнува втория си юбилей! Горди сме, че вече 20 години развиваме бизнес средата и осъществяваме връзката между търсещите работа и работодателите.

Благодарим на всички свои приятели, клиенти и партньори за доверието! Пожелаваме си още много успешни години заедно!

По случай празника, разказахме историята си и събрахме лични истории с главен герой JobTiger тук: https://jobtiger.tv/20-godini-jobtiger

Приятно четене!
 
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Очакваме ви утре на HR Industry 2021!
Само утре, 9 февруари, можете безплатно и безопасно да разгледате най-добрите продукти и услуги в HR сферата и да присъствате на поредица от актуални лекции.

Официалното откриване на 10-ото юбилейно издание на единствения специализиран форум за HR у нас, организиран от JobTiger, е на 9 февруари от 10 часа на 2021.hrindustry.bg Деловите срещи и конферентната част ще продължат до 16 часа, като всеки желаещ може да посети форума напълно безплатно. Единствените необходими условия са предварителна регистрация и устройство, свързано с интернет.

Макар и иновативно в начина си на провеждане, първото изцяло виртуално събитие за HR у нас запазва повечето от вече утвърдените си предимства и възможности. Отново, само в рамките на няколко часа всеки посетител ще може да проведе срещи с водещите доставчици на специализирани услуги и продукти и да разучи кои са най-добрите предложения за подбор на персонал, HR софтуер, пейрол, тиймбилдинги, обучения и симулации, трудова медицина, допълнителни придобивки и др. Разговорите с представителите на фирмите могат да се случват чрез чат, аудио или видео връзка.

Както и досега, безплатни за посетителите, но пълни с ценна актуална информация, ще са и лекциите от конферентната част на изложението. На HR Industry 2021 можете да научите повече за дигитализацията на трудовите досиета, как да повишите доверието в работодателя в настоящата криза, както и как се е променила ангажираността на служителите по време на пандемията. И още: новости в решенията за автоматизация на процесите в сферата на HR и финанси, както и такива за повишаване на продуктивността на служителите по всяко време и от всяко (работно) място. Как да сме по-щастливи и по-удовлетворени от работата си и как да развием потенциала на мозъка си са теми, които също ще присъстват в семинарната програма на HR Industry 2021.

Всичко за HR Industry 2021 може да научите от сайта на събитието 2021.hrindustry.bg.

HR Industry 2021 се организира от компанията за комплексни HR услуги JobTiger с генералното спонсорство на MetLife.
Национални дни на кариерата 2021 с нови дати за провеждане на събития на живо

Екипът на JobTiger, в изпълнение на мисията си да носи добавена стойност на търсещите работа, работодателите и обществото, внимателно следи динамичната обстановка, търсейки най-добрите възможности за удовлетворение на вашите бизнес цели и нуждите на търсещите своя кариерен път.

Удължаването на епидемичната обстановка до 30 април в страната спрямо заповед № РД-01-718 от 18.12.2020 г., в сила от 22.12.2020 г. и задаващата се трета вълна на епидемията налагат определяне на нови дати за провеждане на събитията на живо в рамките на „Национални дни на кариерата“:
 • София 18 – 19 май 2021, Национален дворец на културата, ет. 5
 • Варна 10 май 2021, Дворец на културата и спорта, зала Младост Б
 • Пловдив – 12 май 2021, Пловдивски панаир, Конгресен център

Онлайн денят за провеждане остава без промяна:
 • Виртуален ден – 8 април 2021, онлайн на платформата на Brazen Technologies

За събитията в Габрово, Свищов, Велико Търново и Русе екипът е в процес на търсене на възможности и уточнение на нови дати. Очаквайте скоро повече информация.

Нашият екип е на ваше разположение за въпроси и съдействие за необходимите промени:
events@jobtiger.bg
+359 884 086 003
+359 884 070 906
+359 882 364 456
 
ПРИЗНАНИЕ
JobTiger спечели наградата за HR консултантски проект/инструмент на годината

Особено горди сме да съобщим, че проектът на JobTiger за трансформирането на най-големия кариерен форум у нас Национални дни на кариерата в първото мащабно виртуално събитие в България през март 2020 г – за по-малко от 10 дни и в безпрецедентна ситуация – спечели наградата в категорията HR консултантски проект/инструмент на годината, отговаряйки на изискването проектът да е „успешно създаден и изпълнен през годината в клиентска организация или организации – ефективно, резултатно и при високи професионални стандарти“, както обяви водещата на събитието.

Отличието беше връчено на екипа на JobTiger от Дарина Пенева, управляващ директор на Стантън Чейс Интърнешънъл и член на журито на конкурса, която сподели:
„Кандидатурите, които ние разгледахме и обсъдихме, бяха 7. В тях ние успяхме да видим как изглежда един съвременен консултантски проект, а именно да бъде проучена текущата нужда, да се ангажират служителите в изпълнение, да се търси обратна връзка в процеса на доставяне и изпълнение на задачите в този проект, да се планира изключително добре и систематично…
И все пак, какво надделя в това да изберем нашия победител?! Това, което ни спечели в проекта, който ще получи наградата, е демонстрираната изключителна гъвкавост, бързата реакция и много смело решение – да се реагира в ситуация, която никой не е очаквал и никой не е бил подготвен за нея.“


Онлайн в тържествената церемония се включи и управителят на JobTiger Светлозар Петров, който благодари за престижното отличие и добави:
„Честно казано, надявах се да спечелим. И то се надявах заради екипа, който даде всичко от себе си, за да направи това нещо възможно. Точно по време на работата по организирането на Национални дни на кариерата миналата година видях какво означава да имаш най-добрия екип и да можеш да разчиташ на него. Така че им благодаря за това!“

Проектът Годишни награди на Българска асоциация за управление на хора има повече от 15-годишна история. Той отличава иновативни и успешни HR практики на национално ниво, при които основната част от реализацията и резултатите се отнасят към съответната година.
Повече за конкурса през 2021 г. можете да откриете
тук.
 
НОВО ОТ JOBTIGER
Селекция и първоначален подбор

С нарастване на броя на кандидатите по предложения за работа, нараства и времето необходимо за разглеждане и оценка на всяка кандидатура и комуникацията с тях.

Услугата за селекция и първоначален подбор на кандидати е създадена за работодатели, които не разполагат с необходимото време, възможност и ресурси да селектират подходящите служители сред всички получени кандидатури, като в същото време желаят да подходят професионално към процеса на подбор и комуникация с кандидатите за работа.

Тя е създадена за работодатели, които желаят да са включени в процеса на подбор, в етапа на разговори с подходящите, за позицията кандидати и по този начин оптимизират своите административни процеси.

Какво получавате
Компетентен и задълбочен подход към създаване и публикуване на обява за работа.
Ефективност при преглед и оценка на кандидатури благодарение на обширния професионален опит на специалистите подбор.
Професионална и етична комуникация с всички кандидати.
Достъп до допълнителни ресурси за подбор и управление на кандидати: социални мрежи, системи за подбор на кандидати и др.
Поддържане на положителния имидж на компанията като работодател, чрез предоставяне на обратна връзка на всеки кандидат (одобрен или не) включен в процеса на подбор.

Да поговорим!
Свържете се с нас:

hr@jobtiger.bg
+ 359 2 49 180 21
+ 359 884 45 78 47
 
ПОЛЕЗНО ЗА ВАС
С 63% повече обяви за работа през януари

В началото на годината вече се отчита двуцифрен процентен ръст във всички сектори.

Първият месец на тази година приключи със значително увеличение на предложенията за работа, показва актуалният анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger. След като последните три месеца на 2020 година бяха белязани от траен сериозен спад, през януари 2021-а наблюдаваме бързо възстановяване на всички сектори. Общият брой на обявите за работа у нас е нараснал с цели 63% спрямо предходния месец декември.

С отминаването на коледните и новогодишните празници и наличието на повече информация относно прилагането на противоепидемични мерки в страната, се наблюдава увеличаване и на броя, и на разнообразието на предлаганите работни позиции.

Във всички отрасли се отчита двуцифрен процентен ръст на публикуваните обяви.

Вижте цялото проучване за м. януари в JobTiger.bg.
Вашият Employer Branding на JobTiger.bg - силен канал за комуникация и представяне

ВИЖ РАБОТОДАТЕЛИТЕ!

Нашият сайт JobTiger.bg постоянно се развива в крак със световните тенденции, като поставя на фокус работодателската марка с Employer Branding услугата.

Услугата представя пълноценно работодателско представяне по отношение на грижата за служителите под формата на независим и авторитетен канал за информация.

Структурирано, модерно, подредено и интерактивно съдържание с динамично управление на информацията. Специализираната страница съдържа информация на едно място – всичко, което интересува кандидата на всеки етап от процеса по подбор с по-добро индексиране от търсещите машини.

Скъсява дистанцията между Вашата компания и бъдещите Ви служители.

Създаването на вашето виртуално представяне е крачка към дългосрочната мисия за представяне, разгласа и популяризация на предпочитания работодател.

За индивидуален поход към Вашите нужди, отстъпка с JobTiger Wallet и повече информация за услугата – екипът на JobTiger е на ваше разположение на office@jobtiger.bg.
4 ситуации, в които може да приемете по-ниска заплата

Дали заплатата ви ще е същата като досегашната, ако започнете нова работа? Не е задължително.

Размерът на възнаграждението зависи от вида на работата, образованието и опита, но и от бъдещото ви кариерно развитие, растежа на компанията и бонусите, които получавате. Кога е ок да приемете по-ниско заплащане?

#1 Изпитателен период
През шестмесечния изпитателен период работодателят преценява уменията и способностите на новия човек в екипа. Служителят също решава дали работата отговаря на очакванията му. В рамките на този срок и двете страни могат да прекратят трудовия договор без да е нужно да се мотивират.

Някои работодатели предлагат по-ниско възнаграждение по време на изпитателния с уговорката, че ще го увеличат след края му, ако и двете страни са доволни. Освен това често по време на изпитателния срок може да нямате право на други бонуси и придобивки.

Ако направите подобен компромис, уверете се, че увеличението на заплатата след изпитателния срок ще бъде включено в трудовия договор.

Кои са останалите ситуации, в които може да приемете по-ниска заплата прочетете в Zaplatomer.bg.