ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
С над 50% са се увеличили за една година работодателите, които ще наемат кадри на виртуалните „Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“
Студенти и млади специалисти с технически знания и/или владеещи чужди езици могат да намерят стаж или работа безплатно, от всяка точка на света, на 20 октомври.

Заради пандемията и свързаните с нея мерки за безопасност – миналата година най-старият специализиран кариерен форум за отраслите ИТ, комуникация и аутсорсинг, организиран от HR-компания и кариерен сайт JobTiger, за първи път се състоя и в онлайн формат. Тогава се включиха 22 компании и бяха проведени 1069 интервюта за работа и то само за 6 часа. Това превърна първите виртуални „Дни на кариерата: ИТ, Комуникация и Аутсорсинг“ не само в безопасен, но и ползотворен форум и за кандидатите, и за фирмите-изложители. Неслучайно, с повече от 50% са се увеличили тази есен работодателите, които ще наемат стажанти и млади специалисти. Над 35 водещи компании, сред които Strypes, А1, LIREX, Амдокс България ЕООД, Clune Tech, TTEC, Cisco, FFW Bulgaria вече са се регистрирали и ще очакват посетители на виртуалните си щандове – на 20 октомври от 11 часа на платформата на Brazen Technologies.

Събитието ще започне точно в 11 часа и ще продължи до 17 часа. Всеки предварително регистрирал се за събитието участник може да посети желаните от него щандове и да проведе чат или видео разговор със специалистите по подбор. Събитието е напълно безплатно за търсещите стаж или работа. Освен предварителната регистрация, другото условие да участвате, е да имате достъп до устройство, свързано с интернет. Бонус е възможността, паралелно с интервютата за работа, да присъствате и на онлайн презентацията на TELUS International Europe (водена от Никол Александрова и Антонина Узунова) „Как да се представим успешно при кандидатстване на работа?“.

Освен тези над 35 онлайн възможности да откриете следващото си работно място или да дадете старт на кариерата си в секторите ИТ, комуникации и аутсорсинг, рекорден брой компании от трите водещи отрасъла тази година ще имат щандове и на живо в Габрово – на 21 октомври, Технически университет, Библиотека. Събитието ще е и финално за 13-ите „Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“, които стартираха на 7 октомври в София.

Организатор на „Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг 2021“ е JobTiger, златен спонсор - Amdocs, бронзов спонсор – Accenture.

Повече за 13-ото издание на „Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“ можете да научите на сайта на форума или като се свържете с екипа на JobTiger на events@jobtiger.bg, 088 408 6003 и 0882 364 456.
Предстои единадесетото издание на Дни на кариерата: Икономика, Финанси, Маркетинг, Човешки ресурси и Обслужване на клиенти

Единственият специализиран кариерен форум в икономическия сектор в България ще се проведе на живо на 23 ноември (вторник) 2021 г. - във фоайето на Университета за национално и световно стопанство и виртуално - на 25 ноември (четвъртък) 2021 г. - в платформата на Brazen Technologies.

Единадесетото издание на изложението ще даде възможност на студенти и млади специалисти, които търсят кариерно развитие в споменатите области да се срещнат на живо и виртуално с компаниите – лидери в секторите и да открият своето ново работно място или възможност за стажантска програма.

Събитието се организира от JobTiger, съвместно с Междууниверситетски център за развитие на кариерата на УНСС и Студентски съвет при УНСС.

До момента за участие в събитието са се регистрирали повече от 20 компании, давайки сериозна заявка за силно фирмено присъствие и голям избор от отворени позиции.

Регистрацията за участие на работодатели е все още отворена. Повече може да научите от екипа на JobTiger:
https://careerdays.bg/bg/economy-careerdays/employers
events@jobtiger.bg
+359 88408 6003
+359 884 070 906
 
ПОЛЕЗНО ЗА ВАС
За пръв път тази година – спад на обявите за работа в „ИТ“ сектора

Едва 10% от предложенията в отрасъла са за младши специалисти, най-голям е ръстът на офертите в „Здравеопазване и фармация“.

Броят на обявите за работа през септември се запазва на нивата от юли и август. През изминалия месец се наблюдава незначително покачване на офертите с 0,6% – сочи редовният анализ на публикуваните обяви за работа във водещите специализирани сайтове у нас, осъществяван от HR-компанията и кариерен сайт JobTiger. На годишна база нивото на обявите е с 49% по-високо от отчетеното през септември 2020 г.

С най-голям ръст на обявите през миналия месец е секторът „Здравеопазване и фармация“, с увеличение от 21%. Причина за това е сезонното търсене на медицински кадри за позиции извън България.

Следващ по ръст е секторът „Административни и обслужващи дейности“, при който броят на обявите е нараснал с 12%. Това е и единственият отрасъл, при който през септември се наблюдава ръст на предложенията във всеки един от сайтовете за работа.

След него се нареждат секторите „Логистика и транспорт“ (8%), „Търговия и продажби“ (7%), „Маркетинг и реклама“ (5,3%), „Счетоводство, одит, финанси“ (5%), „Строителство“ (3%) и „Производство“ (0,4%).

С най-голям спад на обявите през месеца е секторът „Хотелиерство и ресторантьорство“ (-12%). За пръв път през 2021 г. наблюдаваме спад на обявите и в „ИТ“ сектора: Броят на предложенията през септември е намалял с 5%, но на годишна база той е със 128% по-висок от отчетеното през септември 2020 г.

Вижте целия анализ на JobTiger за м. септември тук.
 
ИНТЕРЕСНО ОТ HRINDUSTRY.BG
Ролята на отдел човешки ресурси

Служителите ви са най-ценният ресурс на компанията. Ако им предоставяте възможности да се развиват и оценявате техните усилия, то с тяхна помощ можете да реализирате идеите си и да постигнете бизнес целите си. Точно с това може да помогне и HR отдела на компанията ви.

Ролята на отдел Човешки ресурси
HR отделът на компанията има ключова роля за развитието на бизнеса. Ако преди основните му задължения са включвали наемане, освобождаване, оценка на представянето и възнагражденията, то днес в компетенциите на екипа влизат и други съществени функции.

  • HR Marketplace: GritHut Team - развий уменията на служителите в твоята компания чрез agile методологията
  • Sofia Airport Center - офиси вдъхновени от природата
  • Защо да внедрим Електронно трудово досие сега?
  • HR Marketplace: GritHut Hire - подобри процеса по подбор на таланти в твоята компания!
 
ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ
Online career fair in finance and accounting - Thursday, 21st of October
ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), the largest international accounting association, is organizing the third edition of its European career fair on 21st of October. About 150 companies from the European Union (of which almost 10 from Bulgaria) will be looking for candidates just like you!
Participation in the fair is FREE, all costs are covered by ACCA. The fair is open to all those interested to advance in this field, and it is not mandatory to have any ACCA qualifications. In order to participate, please register on this link as soon as possible: https://accaeuvcf.vfairs.com/?utm_medium=email&utm_source=local&utm_campaign=euvcfjobsbg.

Career seminar for financial-accounting professionals - Monday, 18th of October
On October 18, at 17.00 hrs, Mr. Șerban Toader, senior member of ACCA and former Senior Partner of KPMG Romania and Moldova, accepted our invitation to discuss successful strategies for financial and accounting professionals and the future of the profession. You can sign up for this live event online, for free (so you can ask Mr. Toader questions) on this link: Your Career explained. The What, the Why, and the How of Becoming a Successful Professional (not only in) Finance and Accounting (on24.com). The event will be held in English.