ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Предстои четиринадесетото издание на най-големия кариерен форум в България – „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“
Най-големият кариерен форум в България „Национални дни на кариерата” ще стартира на 10 март 2015 г. в „Национален дворец на културата”, София. И тази година събитието ще се състои последователно в още шест университетски града, в рамките на 4 седмици.

Събитието е без аналог в страната по своите мащаби и цели да подпомогне младежите в откриване на нови възможности за професионална реализация. Приоритет по време на форума е популяризирането на летни стажове като алтернативна форма на обучение и подготовка за бъдеща професионална реализация.

До момента участие във форума са заявили 145 компании. Фирмите, участващи в „Национални дни на кариерата“ имат отличната възможност да представят дейността си на широк кръг от младежи. Всички те могат да утвърдят своя имидж пред студентите, да спестят време и пари за дългия процес на подбор, и не на последно място да представят интересни теми, свързани с развитието на персонала в тяхната компания.
Все още има свободни места за изложители във всички градове, като компаниите, желаещи да заявят своето участие, могат да го направят на официалната страница на събитието - national.careerdays.bg

Тази година по време на кариерният форум в София, младежите ще имат възможност да посетят различни уъркшопи, на които да научат как се става „Тигър” в кариерата. Специалистите на JobTiger ще разкрият тайните на успешното търсене на работа и много други. В рамките на два дни, напълно безплатно, младежите ще могат да участват в дискусии на различни теми.
Освен професионалните съвети, които ще получат, студентите ще могат да си направят и фотосесия с Тигър. За най-атрактивните снимки ще има и награди.

„Национални дни на кариерата” се организира от JobTiger – HR компания и кариерен сайт. Генерален спонсор за 12-та поредна година е Нестле България – най-голямата компания за храни и напитки в България.

Повече информация за форум „Национални дни на кариерата“ 2015 можете да научите и на national.careerdays.bg или от екипа на JobTiger:
T: +359 2 49180 13/22
M: +359 884 505 609
E: events@jobtiger.bg
 
МИНАЛИ СЪБИТИЯ
44 компании представихa тенденциите в HR бранша по време на HR Industry 2015

На 11 февруари, в х-л Хилтън, София, се проведе четвъртото издание на HR Industry. Това е единственото специализирано изложение на HR бранша в България.

Събитието бе официално открито от г-н Светлозар Петров, Управител на JobTiger, г-жа Елка Димитрова, Директор „Дирекция Политика на пазара на труда и трудова мобилност“ в Министерството на труда и социалната политика и г-н Ивайло Пеев, Директор „Корпоративни решения“ в MetLife.

В рамките на деня, 44 компании, опериращи в сферата на подбора на персонал, одит на персонала, обучения, тренинги и тиймбилдинги, HR outsourcing, животозастраховане и здравно осигуряване, временна заетост, трудова медицина, консултации и други представиха своите нови услуги и се срещнаха с клиенти и бизнес партньори. Над 400 управители на компании, HR мениджъри и хора, интересуващи се от новостите в бранша, посетиха изложението. Всички те получиха безплатен каталог HR Industry 2015, в който са включени профилите и портфолиото на водещи HR компании.

По време на събитието се проведе и семинарна програма, в рамките на която бяха обсъдени новите тенденции в HR услугите. Представени бяха различните начини за стимулиране и мотивиране на персонала, полезни придобивки, които можем да предложим на служителите ни, уебинарите, като удобен и практичен начин за провеждане на обучения и много други.

За финал на изложението г-н Светлозар Петров, Управител на JobTiger, сподели: „Радвам се, че успяхме да уцелим пулса и това, което интересува хората“.

HR Industry се организира от JobTiger. Генерален спонсор на изложението за поредна година е MetLife.

Медийни партньори на събитието са сп. Мениджър, Probook, JobTiger.tv, Investor, Seminari 365, Предприемач.com и Expoworld.bg
 
ПОЛЕЗНО ЗА ВАС
Тигър в телефон

JobTiger.bg пусна собствено мобилно приложение за iOS и Android устройства, което вече е достъпно за безплатно сваляне. Приложението се казва JobTiger Mobile и предоставя широк кръг от възможности за всички, които си търсят работа и се интересуват от пазара на труда. С негова помощ могат да бъдат разглеждани обявите за работа в сайта JobTiger.bg, да се кандидатства максимално опростено за всички отворени позиции, да се следят събития на компанията и да се използват личните профили на регистрираните в сайта.

Основните предимства за потребителите са, че могат да търсят удобно и лесно сред обяви за работа в над 50 бизнес сектора, да качват CV и мотивационно писмо от мобилното устройство и да кандидатстват директно или с профила си в бизнес мрежата LinkedIn. Навигацията е пригледна, критериите за търсенията лесно се запазват, а всички събития, на които JobTiger е организатор или медиен партньор, могат да бъдат добавени в личния календар на потребителя.

Мобилното приложение на JobTiger е разработка на Proxiad и е достъпно за безплатно сваляне в App Store и Google Play. За по-малко от ден, приложението се нареди сред най-популярните бизнес приложения в двата сайта.
Време е за първата HR бира за 2015 г.!

На 26 Февруари (четвъртък) ви очакваме на първата за 2015 г. HR бира.

За допълнителна допълнителна информация, моля свържете се с екипа на JobTiger:
T: +359 2 49180 22
M: +359 884 505 609
E: events@jobtiger.bg
GCDF сертификационен тренинг по кариерно консултиране | март 2015 г.

Основен фокус на тренинга: Усвояването на умения и знания за оценка на потенциала, силните страни и областите за развитие на служителите, както и умения за консултиране, коучинг и менторинг.

За кого е предназначен сертификационният тренинг: специалисти по човешки ресурси; консултанти и коуч специалисти; мениджъри на екипи.

За записвания и допълнителна информация може да се свържете с екипа на JobTiger или да пишете на e-mail: gcdf@jobtiger.bg.
Ефективни модели и предизвикателства на сътрудничеството между висшето образование и бизнеса

Изводи от проект EMCOSU
Ефективното партньорство с бизнеса е едно от ключовите стратегически предизвикателства пред висшето образование в Европа. В рамките на проект EMCOSU консорциум от 6 държави – Словения, България, Полша, Унгария и Испания – изследва продуктивните модели и предизвикателствата пред ефективното сътрудничество между организациите от частния сектор и висшите училища. У нас инициативата се изпълнява от Фондация на бизнеса за образованието.

Проучване сред 700 предприятия от различни европейски държави, сред които и България, показва, че споделените цели и ползи, взаимно доверие и разбиране на гледните точки на двете страни са ключовите фактори за успешно съсътрудничество с университетите.

Кариерните центрове са сред най-успешно функциониращите модели на партньорство между бизнеса и висшите училища. Такива са също стажантските програми и обученията на студенти в професионални умения и предприемачество, участието в общи научноизследователски проекти и обмяната на ноу-хау, създаването на съвместни учебни програми и възможности за продължаващо обучение.

Стажовете се оказват главен механизъм за подбор, който се използва от ¾ от големите компании и приблизително от всяко второ малко и средно предприятие. Проучването показва също, че различните форми на сътрудничество взаимно се стимулират и увеличават ползите за всички страни. Стажантските програми например, отварят врати за други форми на партньорство, като изследователска и развойна дейност, създаване на съвместни научни звена, „start-up” компании и т.н.

Ключови предизвикателства и посоки за развитие
2/3 от анкетираните представители на бизнеса смятат, че бюрокративните пречки - огромната документация, формализъм и необходимостта от съгласуване на много нива - са най-голямата спънка за сътрудничеството им с университетите. Бюрокрацията засяга и тромавостта на националното законодателство в областта на висшето образование (акредитация и промени в учебните програми, привличане на лектори от бизнеса), както и защитата на интелектуална собственост.

Практическите умения на студентите, необходими за успешната им реализация, се оценяват от 4/5 от анкетираните представители на бизнеса като най-важен резултат от сътрудничеството им с университетите. Затова и според работодателите е важно партньорството с висшите училища да е насочено към по-голяма практическа насоченост на преподаването и повече стажантски програми, за да осигури по-добро съответствие между уменията на завършващите и нуждите на пазара на труда.

Необходимо е също двете страни да подобрят капацитета си за научноизследователска дейност и създаване на иновации, което е от решаващо значение за развитието на организациите и конкурентоспособността на икономиката.

За повече информация - http://www.emcosu.eu/.

Проект EMCOSU (No 2012-2948/001-001) се изпълнява с подкрепата на програма „Учене през целия живот“ на Европейската комисия.
 
Интересно от JobTiger.tv
Вторият безплатен курс по „Дизайн и разработка на мобилни приложения за Android” приключи успешно

На 3 февруари 2015 г. се състоя финалът на второто издание на безплатния курс по „Дизайн и разработка на мобилни приложения за Android“. Той се организира от Софийски университет „Св. Климент Охридски” и JobTiger, с подкрепата на Samsung.

Нина Янчовска, Edenred: „HR Industry успява да привлече точните хора“
Strypes: „Ползата за нас от участието ни в „Национални дни на кариерата“ е наистина голяма“
Equinox Partners: „Много доволни сме от осъществените контакти по време на HR Industry 2015″
Икономикс: „Определено има интерес към услугите, които предлагаме“
Lindström: „Надяваме се на нови бизнес възможности, след участието ни в HR Industry“
Любопитно от JobTiger Блог
Най-харесваните и най-мразените неща в работата

Смятате ли, че никой не разбира за какво жадувате в офиса? Или пък сте отчаяни, че само вие виждате проблемните точки в работата? Е, истината е, че хората сме доста по-сходни, отколкото изглежда на пръв поглед. Всеки харесва и мрази определени страни от служебния си живот. И често тези страни са еднакви за хората, независимо от позицията, сектора и дори държавата.

“Къде се виждате след пет години?” – стратегия за балансиран отговор
Преговори за заплата – 5 основни принципа
Растенията в офиса подобряват работната продуктивност
Успешно съставяне на CV – кратко ръководство
Офисът – перфектният инкубатор на вируси
 
ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ
Как да бъдем “късметлии” в бизнеса?

Едно събитие с Каспър Бери.

Процесът на взимане на решение е най-важният за една компания, а поносимостта ни към управлението на риска до голяма степен определя качеството на този процес.

Ето за какво ще ни говори покер съветникът на филма Casino Royale, Джеймс Бонд - Каспър Бери!

Каспър е професионален лектор и покер играч, който открива ясна връзка между играта на покер и бизнеса. За да направи своята теория достъпна за публиката, той комбинира най-новите научни изследвания в областта на бизнеса и заедно с личните си преживявания като професионален покер играч създава силно мотивиращи обучения, които дават безценен и нестандартен поглед върху вземането на бизнес решения и управлението на риска.

През последните 10 години Каспър е изнесъл над 1200 презентации и семинари за едни от най-големите компании в света, включително Google, IBM, Esso, KPMG, Orange, ASDA Walmart и Visa, Ogilvy, Morgan Stanley, Ernst and Young и много други.

Ето и част от програмата:
  • Кога поемането на риск е задължително и кога недопустимо?
  • Как да преодолеем несигурността?
  • Как да предскажем следващия ход на опонента?
  • Каква роля играе интуицията при взимането на решения и защо тя не трябва да е определяща?
  • Какво е „калкулиран риск“ и как да го приложим?
  • Защо избягването на рисковете е избягване от потенциални печалби?
  • Разлика между рационални и емоционални решения?
  • Защо страхът и алчността могат да ни отдалечат от успеха?
  • Колко е важно да балансираме между интуиция и съзнание?
  • Как да приложим всичко научено в нашата организация?
Десет от участниците ще имат възможността вечерта преди събитието да играят покер с Каспър Бери. Каспър се е изправял срещу някои от най-добрите играчи в Лас Вегас, преди да стане едно от ТВ лицата на покера по време на Poker Night Live и Sky Poker във Великобритания и да е част от екипа на филма Casino Royale. Вечерта обещава много емоции, трикове и изненади!

Повече информация и билети може да откриете ТУК.