„На 16 и 17 март 2011г. в София започна най-големият форум за студентски стаж и кариера „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот” 2011”
 
Десетото издание на Националните дни на кариерата стартира с щурм на млади хора в зала 3 на НДК, доста преди официалното откриване и тържествените речи на официалните лица.
 
Докато работодателите все още подреждаха и украсяваха щандовете си, студентите ги окупираха и бомбардираха с въпроси и автобиографии. Журналистите, които се опитваха да интервюират работодателите и да отразят откриването определено бяха затруднени и объркани от наплива и шумотевицата наоколо.
 
Ентусиазмът на младите хора продължи и през двата дни до късно вечерта, като постоянно идваха нови и нови групи от посетители. Освен завършващи студенти тази година имаше много възрастни хора и дори няколко групи ученици, чули от родителите си, че на форума може да намерят работа.
 
Презентациите на компаниите се радваха на небивал интерес и в повечето случаи доста от хората оставаха правостоящи.
 
Много от работодателите споделиха, че подготвените предварително информационни материали, предвидени за двата дни, са свършили още преди края на първия ден!
 
Посетителите на форума отново ни изненадаха с високото си ниво на подготовка и силната си мотивация за развитие и успех. За разлика от други години повечето млади хора бяха обнадеждени за собственото си бъдеще и възможност за реализация. Естествено недоволството им беше в посока недостатъчното количество представени браншове, компании и стажантски позиции. Някои от студентите идваха директно с въпроса „А защо няма фирми в нашата област? Нали догодина ще ги привлечете да участват?”.
 
На щанда на JobTiger за кариерно консултиране много от посетителите получиха полезна информация по въпроси, които ги вълнуват. Дали CV-то ми е добро беше един от най-честите въпроси, както и как да търся работа, за да имам повече шансове да бъда поканен на интервю?
 
От другата страна – от към работодателите – оживлението беше не по-малко. Повечето компании бяха представени от също така млади хора, доскоро от страната на търсещи работа, а днес вече част от екипите на фирмите си. Това спомогна неимоверно за ведрата и приятелска атмосфера в залата и за усмихнатите лица през цялото време.
 
И през двата дни на форума потокът от млади хора не спря – едни идваха, други си отиваха. Забелязахме и хората, които посетиха изложението през двата дни, като водеха със себе си различни свои познати и приятели. Въпреки факта, че живеем в дигитален свят и младите като цяло предпочитат он-лайн търсенето на работа, много от посетителите изразиха удоволствието си да се срещнат на живо с представителите на бизнеса и да се запознаят с тях. Прави впечатление, че за разлика от други години липсваше притеснението в общуването от двете страни на щандовете.
 
Не един от колегите ни сподели, че е останал без глас още в края на първия ден, но са изключително щастливи, че посетителите на щандовете им ги познават и идват при тях с конкретни и задълбочени въпроси. И раздават ли, раздават брошури ... (които изненадващо се оказват недостатъчни).
 
Въпреки еуфорията от старта на 10-то издание на Национални дни на кариерата 2011, ето и малко цифри, за да затвърдим впечатлението от блестящия старт:
 
Представени бизнес сектори 13
Корпоративни презентации 13
Компании 93
Щандове 120
Посетители 9000
Раздадени листовки и брошури хиляди
 
Като организатори, ние, от JobTiger, можем само да кажем „Щастливи сме от началото и чакаме с нетърпение продължението!”
 
Следва Варна на 21 март ....