Въпреки цялата хореография и не малко комични моменти около телевизионните политически дебати преди избори, можем да погледнем на тях като на дълги интервюта за работа и да се поучим, за да сме по-успешни в срещите си с работодатели.
Тигърски награди Уроците, които можем да приложим в следващото ни интервю за работа включват:

Поведение на тялото. Забелязвате ли колко спокойно стоят някои кандидати. Стъпили здраво на земята, не се въртят, не шават с ръце, вратове, очи, не казват „ъъъ”, „ами”, „нали” между думите. Не потъват при неудобни въпроси, изглеждат нормално, а не като шекспирови артисти или клошари. Това дава възможност на събеседника (аудиторията, при по-сложни интервюта) да се фокусира върху отговорите, а не върху поведението на тялото. И се постига с тренировки – пред огледало, пред експерти, пред приятели.

Бойна готовност. Изглежда не могат да бъдат изненадани с нищо и отговорите им не издават притеснение или „засечка”. Това също се постига с тренировки на глас, както и с предварителна подготовка на въпроси, които могат да бъдат зададени. От всякакъв тип.

Контакт с очи. Две неща са приложими на интервю – поддържането на директен контакт с водещия на интервюто и поддържане на контакт с очи с други присъстващи. Никой не говори забол очи в пода, в масата или в CV-то си. Умението да се гледа събеседника в очите издава уравновесеност, спокойствие и умение да се общува. Тук не включваме втренчването.

Слушане и отсяване на важна информация. Някои политици водят записки докато другите говорят. Факти, мисли, идеи, изказани от опонентите. При сгоден случай ги използват, за да блеснат и да съберат допълнително бонус точки, в зависимост от цялостната си стратегия. Е, това е малко популярно средство по време на интервю, но прави много добро впечатление. Водете си записки и задавайте уточняващи въпроси, без да прекалявате и да се хващате за всяка дума. Това определено впечатлява хората и показва уменията и желанието ви за ефективна и ясна комуникация.

Със сигурност и други аспекти от политическите дебати могат да се разгледат и използват по време на интервю за работа. Важно е да се научим да използваме това, което става около нас и да го използваме, за да реализираме самите себе си. Без значение дали вярваме в политиците или не.

Ако и вие имате подобни примери, които може да бъдат използвани – пишете ни!

Оригиналът на статията можа да прочетете на: http://blog.brazencareerist.com/2011/11/01/what-political-debates-teach-us-about-successful-job-interviews/?utm_source=Brazen+Careerist+Community+Newsletter&utm_campaign=ce02723dfe-No_3_Newsletter&utm_medium=email