Световната финансова криза прерастна в икономическа и постави редица въпроси както пред отделния човек, така и пред фирмите:
Какво ни предстои?
Колко дълго ще продължи?
Ще има ли безработица? Колко голяма?
Ще имам ли работа?
Можем ли и как да се подготвим?

За момента точен отговор на първите въпроси едва ли някой в света може да ви даде. Но има простички неща, които всеки може да направи, за да не бъде неприятно изненадан.

Подсигурете си работа и не напускайте, ако нямате сигурна нова работа. Имайте предвид, че при съкращения обикновено първи се освобождават последните назначени.
Не разчитайте на коледните бонуси и тринадесета заплата. Във все повече фирми се говори за липсата им тази година.
Планирайте внимателно, ако започвате нов бизнес. Премислете много добре възможностите и рисковете. Ако е нужно – отложете за по-добри времена.
Избягвайте кредитите. Лихвите по кредитите нарастват и лесно можете да се озовете в невъзможност да ги изплащате, независимо от положението ви сега. Особено ако останете без работа.
Оптимизирайте разходите в семейството. Не харчете пари за излишни или луксозни неща. Помислете за спестяване на пари. Предоговорете наеми, телефонни и банкови услуги, там, където е възможно.

Ако всичко това се окаже излишно – подарете си със спестените пари почивка на мечтаното място или изпълнете друга своя мечта. Пожелаваме ви го!

Какво да направите, ако сте собственик на фирма или я управлявате?

Фокусирайте се върху основната си дейност. Тя носи парите на фирмата и е най-важна.
Оптимизирайте разходите на компанията. Планирайте само неща, от които фирмата наистина има нужда. Оптимизирайте рекламата, административните и текущи разходи. По-добре е парите да се ползват за заплати и материали, отколкото за излишен лукс.
Изнесете административните и поддържащи дейности извън фирмата. Това ще става все по-евтино, макар че и сега е изгодно за по-голямата част от фирмите.
Оптимизирайте екипите. Постарайте се да запазите основния екип на фирмата. Ако все пак освобождавате, бъдете отговорни и към тези служители.
Работете с най-лоялните си партньори, предлагащи висококачествени материали и услуги.
Не се срамувайте да потърсите съвет и помощ. Например JobTiger има отличен пакет за управление на персонала в условия на криза и спестяване на излишните разходи, свързани с това.
И накрая - не забравяйте да се погрижите и за семейството си и семейния бюджет. Не допускайте старата мъдрост “Обущарят ходи бос” да стане валидна за вас!

С пожелание за весели празници и успешна Нова година!
Екипът на JobTiger.bg