Младите мениджъри са подложени на най-силен стресКак да се справяме с него
Случвало ли ви се е да сте необичайно нервни преди важно събитие? Да получавате тикове, дори да се разболеете точно преди изпит? Да ви обзема паника и чувство на безпомощност и силно сърцебиене когато трябва да свършите куп важни и отговорни задачи, а времето е малко? За съжаление растежът в кариерата, повечето пари и отговорност, по-високите очаквания и повечето хора, за които отговаряте само влошават състояния като тези. Освен ако не се научим да управляваме стреса.

Ако сте от онези млади, бързо издигащи се в кариерата хора, които неминуемо се сблъскват със стреса, сигурно може да споделите и личен опит в борбата с него. Ето какво споделят различни млади специалисти, попитани как се „вземат в ръце”, след като веднъж са му изпуснали края:

Отделяйте време само за себе си
Освен спорта, четенето, приятната компания и виното, старайте се да мислите последователно, ден за ден, а не да скачате на различни моменти в бъдещето и от миналото. Паниката е лукс, който не може да си позволите ... дори когато се налага! Иначе може да заприличате на стоножка, гипсирана от факта, че не може да вземе решение кой крак да помръдне първо. Отделяйте поне по половин час на ден само за себе си и правете неща, които не са свързани с работата по никакъв начин. Претоварването със спорт или учене също е противопоказно. Бъдете щадящи и нежни със себе си.

Най-важните задачи вършете в началото на деня
Как започва денят ви е въпрос, често задаван от нас на нашите. Чаша кафе, пощата, фейсбук, цигара, закуска? И докато се обърнете денят е преполовил без да сте свършили нищо от най-важното за деня. Бъдете сигурни, че до обяд сте направили всичко по силите си и сте свършили цялата работа, отнемаща най-много енергия и изискваща концентрация.

Искайте подкрепа или помощ
За младите мениджъри е особено голямо предизвикателството да поискат помощ и да се доверят на хората, които ръководят в трудни моменти. Хората с малко опит често правят грешката да се предоверяват на собствените си възможности, умения и знания, както и за цялостното разбиране на ситуацията и често стават жертва именно на неумението си да искат помощ. В допълнение с желанието на всяка цена да се харесат и да са прави, стресът може да придобие колосални и смазващи психиката на младия мениджър размери.

Добре е да помните, че решенията, които взимате не са на живот и смърт и да не действате като че ли са.

Помощта може да има много и различни измерения – от това да наемете стажанти или специалисти, до това да се срещнете с приятел, да намерите ментор или коуч, който да ви напътства или да се посъветвате с колеги. Информацията е на всякъде около нас и ако запазим разумът си спокоен можем да видим отговор почти на всякъде.

Бъдете във форма: умът следва тялото

Някои хора напълняват или рязко отстлабват когато са изложени продължително време на стрес. Здравословен и съзнателен режим на движение и хранене винаги ще е от полза и ще ви помога за овладяване на стресовите моменти. Повечето хора правят грешката да тренират и поддържат супер „фитнес” форма с цел да могат да работят повече. Но така натрупват допълнителен физически стрес към вече съществуващия психически.

Разнообразието и откъсването от работния процес може единствено да спомогне за презареждане на батериите. Но понякога и това не е достатъчно за свръхамбициозните млади кариеристи.

Правете и бъдете това, което можете: наблюдавайте, ориентирайте се, вземете решение и действайте

Никога не оставяйте нещата наполовина и не преставайте да си задавате въпросите „Какво предизвиква стрес и паника в мен? От какво имам нужда, за да съм спокоен и да действам ефективно? От какви ресурси и подкрепа имам нужда, за да изпълня задълженията си?”

Дишайте
Стесът обхваща и прониква във все повече професии и длъжности. Как се справяме с него може да е от решаващо значение за успеха или за провала ни. Как оцеляваме във високостресова кариера, в ситуации на преход и промяна в живота ни и как вървим към целите си? Може да споделите вашите стратегии и опит с нас и нашите читатели чрез коментари към тази статия! И не забравяйте да дишате дълбоко! Винаги помага!