Замисляли ли сте се кои са факторите, на които обръщате най-много внимание, когато търсите работа? Заплащане, място, работно време, задължения, отговорности ... достатъчни ли са, за да вземете решение за нова работа или има и други, накланящи везната обстоятелства? Предложението за работа ви харесва, но въпреки това се колебаете да го приемете или точно обратното – офертата може да бъде в пъти по-добра, но вие сте готови да започнете?!

Научи повече за себе сиОчевидните фактори, които на пръв поглед осигуряват добър стандарт на живот и евентуално интересно ежедневие през работното време обикновено не са съвсем достатъчни за вземане на решение за нова работа. Дали го осъзнаваме или не, тези фактори биват подложени на преценка от вътрешното ни възприятие за света, от личния ни опит и т.н. Все неща, строго индивидуални за самите нас, които ни помагат да преценим кое е подходящо и кое не.

Можем ли да определим кои са тези други обстоятелства, важащи само за нас и никой друг? Можем ли да ги изброим или напротив – просто знаем, че ги има, но не и да посочим дори едно.

Личностните качества и професионалните умения (специфични и универсални), са само малка част от водещите фактори при избора на професия или длъжност. Към тях спокойно можем да добавим и личните предпочитания, стил и ценности по отношение на работното място и взаимоотношенията ни с хората.

Нуждата от признание, самостоятелна или екипна работа, поемане на рискове или рутинна дейност, работа с абстрактни идеи или математически понятия и формули, творческо или артистично изразяване, работа в полза на обществото или преследване на високи финансови успехи, използване на машини или работа на открито ... Списъкът с нуждите на хората е безкраен! Да не говорим за неповторимите комбинации от тях, характеризиращи всеки един от нас.

Често обаче не можем сами да определим (или да се сетим) за това какви нужди имаме. Трудно ни е да дефинираме ценности и личностен стил. Често избираме да правим неща, напълно противоположни с тях, а след това се чудим защо нещата не вървят или работата не ни харесва, защо колегите „педанти” ни дразнят или се притесняваме да изразим мнение и желание за промяна.

Колкото по-добре познаваме себе си, толкова по-вероятно е да открием начин да удовлетворим тези свои нужди. На работното място или извън него. Колкото по-добре познаваме себе си, толкова повече можем да помогнем на колегите ни да ни опознаят, а това винаги се отразява на екипната работа в положителен аспект.

Кои са вашите водещи ценности и професионални нужди може да проверите чрез нашия забавен инструмент "Научи повече за себе си!"