По материали от чуждестранния печат

В съвременния пазар на труда методите и средствата за търсене и предлагане на работа непрекъснато се променят. Намирането на подходящия служител и подходящата работа се превръщат във все по-голямо предизвикателство, както за работодателите, така и за търсещите работа.
Когато търсите работа е повече от необходимо да имате предимство пред останалите. Именно затова имате нужда от социалните мрежи и активната комуникация, която те предлагат. При тях важи старата максима: "Не е важно какво знаеш, а кого познаваш."

Защо работят социалните мрежи?

Според специалистите на пазара на труда около 60-75% от всички обяви за работа не виждат бял свят, т.е. никога не биват публикувани.
А причината за това е много проста – компаниите пестят от разходи за публикуване на обяви и назначаване на специалисти по подбор на персонал. Когато публикува обява за свободна позиция, работодателят обикновено бива засипван от десетки и стотици автобиографии, повечето на кандидати, които не отговарят на изискванията на длъжността. Това претоварва възможностите на съответния отдел "Човешки ресурси".
От своя страна заплащането на специалистите по подбор се определя от първата заплата на назначения кандидат. Много често фирмите не желаят да заплащат тази такса. Вместо това те разчитат, че подходящите кадри ще ги открият сами – чрез обяви на корпоративния сайт или в специализирани сайтове за търсене и предлагане на работа.
Един добър метод за назначаване на нов служител се оказват и социалните мрежи. Те помагат процесът на търсене на работа да бъде улеснен и съкратен. Ако служител на компанията Ви препоръча за определена позиция, работодателят със сигурност ще подходи с повече доверие към Вашата кандидатура и съответно шансът да Ви покани на интервю се увеличава.
От своя страна, когато свободна позиция привлече вниманието Ви, личен контакт, който работи в съответната компания, би Ви информирал повече за длъжността, вътрешните порядки и процеси в компанията, за да вземете решение дали изобщо желаете да кандидатствате в нея. Още повече, с помощта на личните си контакти, бихте научавали своевременно и необявените публично вакантни места.

Защо работят социалните мрежи? Защото хората обичат да помагат – това е част от човешката природа. Когато приятел в нужда помоли за помощ, ние обикновено правим всичко по силите си да бъдем полезни.
Има обаче една много важна подробност за тях – това, което търсите чрез социалните мрежи, не е работа, а информация, която би могла да доведе до намирането на работа. Тук вие разчитате предимно на това, че човекът, с който разговаряте, може да познава такъв, който търси персонал. Много е голяма вероятността следващият Ви работодател да бъде приятел на Ваш приятел именно от социална мрежа.

Да се присъединим ли към онлайн социалните мрежи?

Все пак живеем в ерата на информационните технологии – защо да не се възползваме от тях при търсенето на нова работа? Хората публикуват най-разнообразни неща за себе си в тези т.нар. социални уеб сайтове – всевъзможна лична информация – от какво се интересуват, какво обичат да правят, споделят снимки и видеоклипове от частни и публични събития. Социалните мрежи в Интернет са място, където можете, освен да поддържате жива връзката с приятелите си дори и от разстояние, да осъществявате нови запознанства с хора с различни професии, занимания и интереси. Когато сте свързани с някого в дадена социална мрежа, Вие можете да разглеждате неговия профил, да научите повече за него, да прегледате връзките му, да създадете свои връзки чрез неговите и т.н. Разбира се, различните уеб сайтове имат различна насоченост, но контактите, създадени чрез тях, могат да Ви бъдат полезни във всяко отношение, включително и когато си търсите нова работа.

Нека разгледаме какво предлагат някои полезни и много популярни социални мрежи в интернет:
  • Facebook е много ефективен за откриване на "изгубени" приятели, запознаване с хора със сходни интереси, споделяне на мнения, снимки, видеоклипове и др. Някои хора дори използват Facebook и за търсене на работа.
  • Twitter е сайт предимно за споделяне на информация под формата на кратки съобщения, наречени tweets. Можете да станете последователи на различни tweets и да информирате своите последователи с кратък отговор на въпроса "Какво правите в момента?".
  • MySpace е по-скоро социално, отколкото бизнес ориентирана уеб мрежа и е насочена предимно към младежите.
  • LinkedIn е замислен и създаден като мрежа за професионални контакти. Поради тази причина е може би един от най-добрите варианти за търсене на работа сред социалните сайтове. Можете да използвате профила си в LinkedIn вместо онлайн автобиография, да прикачите снимка и да опишете интересите, образованието и професионалния си опит, както да добавяте информация за специализации, сертификати, награди. Хората, които познавате и които са се съгласили да бъдат свързани с Вас, изграждат списъка Ви с връзки. Можете да се запознаете и с хора, споделящи Вашите интереси, като се включите към групи с разнообразна тематика – училища, университети, бизнес, технологии и т.н.
А "старомодните" мрежи?

Когато търсите работа не може да пренебрегнете традиционните социални връзки и мрежи:
  • Семейство, приятели, съседи. При смяна на работата, първите хора, които научават за това, обикновено са семейството и приятелите. Много често търсещия работа бива засипван от предложения, повече или по-малко подходящи, именно от кръга познати на семейството и приятелите, което постепенно увеличава възможността за намиране на добра работа.
  • Специалисти по подбор на персонал. Те са в течение на обявите за свободни позиции на фирмите, дори когато тези длъжности не са публично обявени. Можете да се възползвате от техните услуги, за търсещите работа те са безплатни!
  • Информационни интервюта. Това е по-особен вид интервю, което може да се проведе по всяко време. При него можете да научите повече за съответната компания, например какъв тип служители биват назначавани в нея, независимо дали в момента се търсят нови хора.
  • Дейности, които могат да доведат до откриването на нова работа. Това са всички видове формални и неформални срещи, събирания, събития. Всички те водят до разширяване на социалните контакти, а оттам – и към повишаване на шанса за намиране на подходящата работа.
В бъдеще ...

Правилата при търсене на работа със сигурност са се променили през изминалите години. Не може просто да изпратите автобиография и да чакате да бъдете един от малкото избрани за интервю. Още повече, в момента не всички свободни позиции се обявяват публично, а тези работодатели, които го правят, биват засипвани от стотици кандидатури.
За да откриете наистина добра работа е нужно да сте гъвкави – да комбинирате традиционните и новите методи на търсене. Използването на социалните контакти и мрежи става все по-наложително, за да откриете необявените места. Използвайте сайтовете за обяви за работа, но често отваряйте и сайтовете на компаниите, които Ви интересуват. Поддържайте връзка с личните си контакти. Обръщайте внимание на всяко предложение и казвайте често "Благодаря". Помагайте на познатите и приятелите си така, както го правят те за Вас. Актуализирайте постоянно автобиографията си, дори след като сте намерили работа, оглеждайте се за нови възможности и бъдете активни.