Какво трябва да знаете за интервюто
Две основни неща определят дали ще бъдете избран за длъжността: вашата квалификация и как сте се представили. За няколко дни или седмици не можете да повишите квалификацията си, но за сметка на това може да направите много, за да се представите добре на интервюто. Това става чрез подготовка. Обърнете внимание на факта, че интервюто се състои от три еднакво значими части: подготовка за интервю, провеждане и последваща интервюто част.

Подготовката
Не изпадайте в паника. Помнете: колкото по-подготвен сте, толкова по-спокоeн ще бъдете по време на интервюто. Колкото по-спокоен сте, толкова по-добре ще се представите. Колкото по-добре се представите, толкова по-вероятно е да получите работата. Има смисъл, нали?
Научете колкото е възможно повече за фирмата, длъжността и човека, който ще ви интервюира. Най-добрият източник за тази информация е консултантът от агенцията за подбор на кадри, който ви изпраща на интервюто. Не бива обаче да пропуснете да направите собствено проучване. Пийте вода направо от извора! Обадете се във фирмата и поискайте брошури и други материали, които могат да ви бъдат предоставени. Разгледайте подробно страницата на фирмата в интернет. Едва тогава се обърнете към вторични източници на информация като пресата, каталози и браншови бизнесуказатели. Не забравяйте да разпитате приятели и близки.
Бъдете наясно защо искате работата. Вашето отношение и чувство за увереност трябва да казват на интервюиращия:“Назначете ме”.
Бъдете готови да представите най-добрите си умения, които можете да предложите на фирмата. Когато описвате предишни свои инициативи, покажете как те са свързани със стратегическите планове на фирмата. Говорете за резултати, които са измерими.
Покажете пътя, по който сте постигнали успех, наблегнете на силните си страни.
Бъдете подготвени за стандартните въпроси на всяко интервю.
Един от най-често задаваните въпроси е “Кажете ми нещо за себе си”. Помнете, че интервюиращите обикновено изграждат отношението си към кандидата през първите няколко минути. Говорете за предишните си назначения, наблягайки на положителните постижения. Бъдете кратки в изказването си - ако интервюиращият е спрял да мига с очи, значи сте прекалили с многословието.
Друг въпрос е: “Коя е най-голямата ви слабост?” Винаги отговаряйте на въпроса, без да си правите психологическа дисекция. Целта на този въпрос е да открие дали се вглеждате в себе си, доколко се познавате и дали се смятате за съвършени или има неща, върху които бихте работили, за да ги подобрите.
Бъдете наясно защо сте напуснали предишната си работа. Обяснението трябва да бъде кратко и оптимистично, без да задълбавате в излишни детайли.
“Каква заплата очаквате?” Не повдигайте темата, преди да бъдете попитан, особено на първото интервю. Не обсъждайте размера на заплатата, преди да имате твърдо предложение - това е най-добрата позиция за договаряне. Не бъдете първият, който споменава конкретна цифра - изчакайте да ви предложат такава. Помнете, че тази цифра не е всичко - премиите и социалните придобивки могат да я удвоят.
Определете какви са желанията и нуждите ви и бъдете наясно с разликата между двете.
Подгответе въпросите, които желаете да зададете - те показват, че проявявате интерес към фирмата и длъжността. Задавайте само въпроси, на които не можете да си отговорите сам. Въпросите ви към компанията показват искрения интерес към евентуалния ви бъдещ работодател, както и доколко сте се подготвили за срещата. Помнете - вие сте страна в тези разговори и е нормално не само да отговаряте, но и да задавате въпроси, за да изградите своята преценка. Репетирайте! Помолете ваш приятел да ви зададе въпросите, за които вече сте се подготвили, но в разбъркан ред. Целта на това упражнение не е да наизустите отговорите си, а да добиете увереност, за да сте по-убедителен.
Ден преди самото интервю проверете дали знаете точния адрес на фирмата, как можете да стигнете дотам и за колко време. Подгответе дрехите, с които планирате да бъдете на интервюто - чисти, изгладени, копчета и ципове - налице и работещи.
Облечете се консервативно. Костюмът е най-подходящ за случая, особено ако не е в ярък цвят. Господа, белите чорапи са по-подходящи за тенискорта, отколкото за подобен официален случай. Дами, бъдете умерени в грима и прическата си - естествените цветове изглеждат най-добре.

Представянето
Бъдете на мястото преди началото на интервюто, но не по-рано от пет минути.
Уверете се, че произнасяте правилно името на интервюиращия.
Бъдете учтив с всеки във фирмата. Всички имат значение в този процес.
Бъдете едновременно приятелски и професионално настроен. Изглеждайте уверен, движете се изправен. Усмихнете се, независимо как се чувствате - усмивката има свойството да успокоява и предразполага.
По време на интервюто трябва да мислите едновременно за няколко неща, освен как да отговаряте на поставените въпроси. Те включват: външния вид, езика на тялото, да говорите достатъчно високо и ясно, да спазвате етикета, да помните имена, да слушате внимателно, някои неща в офиса, които биха ви подсказали верния отговор.
Гледайте интервюиращия в очите - това е знак, че сте открит и искрен.
Не дъвчете дъвка, не пушете и не използвайте жаргонни думи.
Имайте предвид, че всички въпроси се задават с определена цел и им отговаряйте по съответния начин.
Не приемайте за даденост, че интервюиращият знае как да получи информацията, която го интересува. Съдействайте му по всякакъв начин - това е във ваш интерес.
Ако не разберете даден въпрос, поискайте разяснение, преди да отговорите. Не бързайте да отговаряте, преди да сте формулирали отговора си.
Отговаряйте на всички въпроси искрено, но в същото време в най-положителна светлина.
Не говорете лошо за предишните си работодатели.

След интервюто
Веднага след края на интервюто запишете впечатленията си.
Изпратете колкото е възможно по-скоро кратко и учтиво благодарствено писмо или картичка до всеки интервюиращ. Уверете се, че имената и длъжностите са правилно изписани.
Не забравяйте да се обадите на консултанта от агенцията за подбор на персонал, който ви е изпратил на интервюто, за обратна връзка. Това може да е добър начин да научите нещо повече за фирмата, което ще ви е полезно за следващото интервю.