Когато стане въпрос за технологии, едва ли няма да се съгласим, че жените бързо могат да се ядосат, ако не могат лесно да се справят с даден интернет сайт или софтуерна програма.

Защо?
Може би една от причините е, че много малко жени са заети в областта на проектирането на телефони или пък в IT сектора. Въпреки, че жените са по-голям потребител на технологии в сравнение с мъжете, повечето от тях просто не са привлечени от това да работят именно в тези области. В интерес на истината жените, които имат интерес да работят в IT сектора и тези, които кандидатстват по различни технически програми в университетите, се увеличават, но с бавни темпове.

Какво казват жените, заети в сектора?
Повечето споделят, че дори и да обичат да работят с колегите си в екипа и да намират комуникацията с тях за лесна и удобна, са на мнение, че ако към екипа се присъединят още една, две жени това няма да навреди, а дори ще повиши динамиката в отдела. Те също смятат, че мъжете винаги се състезават кой може да направи най-много, докато жените са по-целенасочени и по-услужливи.

Направените анализи за броя на потребителите на технологии сочат, че 83% от всички покупки на технологии за домашни цели са направени предимно от жени. Това включва компютри за домашни цели и други дребни електроуреди за лично ползване. В същото време в областта на високите технологии от заетите едва 27% са жени.

Изследването също показва, че от 1986 г. до 2006 г. броят на жените в САЩ, които са получили бакалавърски дипломи в IT технологиите, се е покачил от 21% на 36%. Специалистите твърдят, че причините за ниския интерес на жените точно в тази област е всеобщото мнение, че в сектора работят и учат странни хора с нестандартно мислене.

Нуждае ли се секторът от повече жени?
Категорично да! Една от най-честите критики, които търпят интерфейс платформите, са по отношение на удобството и леснотата, с която трябва да се работи. Имайки предвид, че мъжете стандартно се съсредоточават върху самата функционалност и изпълнението от чисто технологична гледна точка, жените биха били полезни в областта на дизайна, където имат по-силно развито чувство на интуиция за достъпност и леснота.

Жените в IT също така споделят, че им е много по-спокойно да работят с мъжете в отдела, тъй като не се налага да се справят с емоционалността и хормоните, които жените често влагат в ежедневието си. Но не отричат, че понякога им се иска да имa още някой, който да мисли като тях, дори и само за подкрепа. Освен това, те вярват, че всичко зависи от разнообразието на гледни точки в екипа и как това ще доведе до създаването на по-добър продукт. Продукт, който е създаден от една хомогенна група с еднакви виждания, често има много недостатъци.

Ръководителят на отдел "Информационни технологии" в една от най-големите софтуерни компании в САЩ споделя, че малкият брой на заетите в областта жени, както и бавният темп, с който се увеличава броя на желаещите, я обезсърчава. Тя също споделя, че повечето хора вярват и са предубедени, че това е мъжка работа. Особено днес, когато става въпрос за по-техническите длъжности в компанията, чиито представител е тя, жените заемат едва 10% от всички служители. Докато в другите отдели като Счетоводство, Администрация и Човешки ресурси, жените заемат около 50% от заетите.
"Най-трудно ни е да намерим жени, които да работят директно с машините и хардуерната част, като компютрите и мрежите. А това е съществен проблем, защото дори и една жена в отдела би помогнала на екипа да разглежда проектите под различен ъгъл." – споделя тя.

Повечето "Специалисти човешки ресурси" също са на мнение, че с удоволствие биха разглеждали кандидатурите на жени в IT, ако имаше повече от тях. Те вярват, че жените в отдела имат своя собствена индивидуалност и роля и че екипът е различен, ако нея я няма. Разбира се, целта на компаниите е да назначават ентусиазирани и квалифицирани специалисти без значение от техния пол, но биха били по-доволни, ако броя на жените е по-голям. Днес съотношението на кандидатите по IT длъжностите е 10 мъже и 1 жена, често разликата е дори по-голяма.

Разбира се, ако все пак сте решили да работите в областа на високите технологии, трябва преди всичко да се отървете от всички предразсъдъци, че това е поле за мъже. Длъжностите, изискващи математически и технически познания, ще продължават да нарастват с бързи темпове поне до 2016 година.

Няколко насоки и разяснения за тези, които имат интерес в IT областта:
  1. Започнете кариерата си със стажантска позиция; така ще разберете точно какво представлява интерес за вас и може да го превърнете в дългосрочно кариерно планиране.
  2. Много от IT служителите започват като "Специалисти обслужване на клиенти", осигурявайки на клиентите и патньорите на фирмата технически консултации и съдействие.
  3. Има много възможности за работа в IT, дори и в компaнии, които не са пряко свързани в създаването на софтуерни или хардуерни продукти и услуги.
  4. Едни от най-развиващите се длъжности са именно тези в областта на IT, породено от непрестанното развитие на технологиите. И за да бъдете "в крак" с новите неща, трябва непрестанно да учите и да се развивате, за да отговаряте на новите изисквания.
И още един важен факт за IT. Може би това са едни от най-лесно и обективно измеримите длъжности - или можеш да вършиш нещо, или не; или продуктът, който си създал работи безпроблемно, или не.