ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Елате на Виртуални дни на кариерата - на 10 юни. Може да се включите от всяка точка на света!
Имате опит, искате да се преквалифицирате или просто да започнете нова работа?

Елате на Виртуални дни на кариерата - на 10 юни, на платформа номер 1 за виртуални кариерни форуми в света (Brazen Technologies)! Пионерът във виртуалните кариерни събития в страната JobTiger ще проведе седмо издание на ежегодното събитие.

Тази година Виртуални дни на кариерата са със специална паралелна програма – презентации на работодатели за развитие на кариерата и личностно израстване. Очаквайте презентациите на TELUS International Bulgaria & Kaufland Bulgaria – специално за събитието.

Всяка компания ще ви очаква на свой виртуален кариерен щанд, където освен да се запознаете с компанията като работодател и да разгледате свободните им позиции, ще може да проведете видео или текстови чат сесии с представители на компаниите.

Ето и имената на малка част от фирмите, които ще ви очакват онлайн на 10 юни: Ingram Micro, PwC Bulgaria, А1, ePay, TTEC. Всички компании, с които ще може да се срещнете вижте тук: www.virtual.careerdays.bg/bg/participants

Можe да се включите от всяка точка на света! Необходимо ви е само устройство с интернет връзка и регистрация тук: https://app.brazenconnect.com/a/jobtiger/e/ODr9Y

В разнообразието от виртуални събития, изберете най-доброто! Очакваме ви!

Виртуални дни на кариерата се организира от компанията за комплексни HR услуги JobTiger. Златен спонсор на събитието e Orbico.
 
ПОЛЕЗНО ЗА ВАС
Защо развиването на работодателската марка е все по-важно за фирмите днес

В последната година HR общността по света все по-усилено говори за важността на изграждането и поддържането на работодателската марка именно след бурните промени през 2020.

Предизвикателствата за привличане и задържане на подходящи кандидати се превръщат в централен въпрос за дългосрочните политики на много компании. На фокус се поставят дългосрочните инвестиции в развиване на работодателската марка.

Нищо не е по-показателно за една компания от поведението ѝ по време на динамично променяща се среда. Стабилното, сигурно и надеждно корпоративно лице е основният фактор, който вдъхва доверие у потенциалните партньори, клиенти и служители.

Как да запазим своя корпоративен образ? Как да развием и комуникираме работодателския си имидж, така че да се възползваме максимално от възможностите (сега и за в бъдеще) и да привличаме лоялни партньори, клиенти и качествени служители?

В JobTger.tv представихме няколко препоръки как да се адаптирате и да извлечете оптимални ползи за компанията: https://jobtiger.tv/hr-industriya/employer-branding/employer_branding_2021

Инструментът, който ще ви подпомогне да бъдете от полза на кандидата и където цялата важна за него информация може да бъде показана в синтезиран вид, се намира на JobTiger.bg. Каналът за комуникация на работодателската марка е Employer Branding услугата. Създадена именно за компаниите, уважавани на българския пазар на труда заради грижите им за развитието и просперитета на служителите им и за въвеждането на добри HR, социални и екологични практики.

Вашият Employer Branding е независим канал, който има за цел именно да скъси дистанцията между вас и подходящите служители, да ви отличи от останалите работодатели и да разгласява информация за най-отличаващото ви на пазара на труда. Той ще отговори на максимален брой въпроси, които си задават търсещите работа, преди да кандидатстват в компанията. Каналът разгласява информацията по установените канали и социалните мрежи на JobTiger.

Вижте профилите на работодатели, които вече използват услугата и разберете как да се отличиште и вие с твоявашия работодателски профил.
Промоция за HR Marketplace в HRIndustry.bg!

JobTiger има ново предложение за HR бранша– всеки заявен от 1 до 30 юни продукт в HR Marketplace на HRIndustry.bg получава тримесечен безплатно присъствие.
HR Marketplace е място за споделяне и рекламиране на HR продукти и услуги в помощ на компаниите в България.

В последните години все повече компании в България имат нужда и търсят HR решения за предизвикателствата пред тях, пътища за подобряване на работата и повишаване на ефективността си.
Годината на медицинските и икономически премеждия ускори процеса, през който търсенето на такива решения става онлайн. Светът неминуемо се дигитализира и HR общността в много случаи е водеща сила в този процес.

Бъдете едни от първите в онлайн каталога за услуги. Създаваме съвместно новото пространство за услуги и продукти на българския пазар.
Уговаряне на смесен режим на работа при работа от разстояние

През изминалата година и половина много бизнеси се принудиха да променят обичайния си начин на работа. Това наложи и продължава да налага необходимостта да се търсят начини, по които работния процес може да продължи, без да се налага всички служители да работят от офиса или от града, в който е установена фирмата. Ето какво е добре да съобразите при уговаряне на работа от разстояние.

Съгласно чл. 66, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда (КТ) трудовият договор съдържа данни за страните и определя мястото на работа. За място на работата се смята седалището на предприятието, с което е сключен трудовият договор, доколкото друго не е уговорено или не следва от характера на работата (чл. 66, ал. 3 от КТ).

Може да прочетете цялата статия за смесения режим на работа в HRIndustry.bg.
 
ИНТЕРЕСНО ОТ JOBTIGER.TV
Професиите на бъдещето: 2025-2050 г.

Задаваш ли си въпроса какво ще е бъдещето на сегашните професии и какви ще са професиите на бъдещето? Логично е да те вълнува, особено ако искаш да придобиеш конкурентни знания и умения или да се преквалифицираш така, че да печелиш, както се казва, добри пари и да имаш сигурна работа.

В най-близко бъдеще, вече е видно, най-търсени в световен мащаб ще са: инженерите, софтуерните разработчици, счетоводителите, маркетолозите, медицинските сестри, физиотерапевтите, болногледачите, учителите, агрономите, техническите диагностици за леки автомобили… И все пак, само след няколко години, се очаква да има и по-различни, и може би по-добри за теб възможности да се реализираш професионално. Ето за какви специалисти още се предполага, че ще има глад в периода 2025-2050 години.

  • 5 съвета за търсене на работа през 2021 година
  • Онлайн кариерните форуми са супер възможност не само за най-младите…
  • 13+ съвета, ако в момента търсиш нова работа!
  • 9 признака, че ти е време да смениш работата си