Продължава записването за сертифициране на кариерни консултанти по програма GCDF
(Global Career Development Facilitator)
На 1 юни 2007г стартира поредното обучение за сертифициране на кариерни консултанти и специалисти по програмата GCDF (Global Career Development Facilitator).
За втори път обучението е насочено към специалисти по човешки ресурси и е съобразено с възможностите за прилагане, използване и повишаване на ефективността на процесите по подбор, задържане и мотивиране на персонала във фирмата.
Обучението започва със самостоятелна подготовка, като са предвидени и две срещи. Първата среща ще се проведе на 1, 2 и 3ти юни, а втората – на 23 и 24 юни в София.
Информация за формата на обучението, датите и цената може да намерите на телефон: 02/ 9489 132, на и-мейл gcdf@jobtiger.bg или на адрес:
http://www.jobtiger.bg/jtinfo/GCDF_for_HRs_june2007.doc
Препоръчителен краен срок за подаване на документи за участие в групата: 14май2007г.

JobTiger новини от месец април 2007 г.:
 • Стартира сайта на TigerClub Ltd.
  TigerClub е най-новата компания в бизнес групата на JobTiger Ltd., която предлага корпоративни решения за мотивиране и задържане на персонала, като предоставя и управлява социални придобивки. На сайта на компанията www.tigerclub.bg ще намерите информация за услугите, които се предлагат, възможностите да се възползвате от тях и координати на екипа ни.
   
 • VІ-тия Форум “Кариери 2007 – Добра Кариера, Добър Живот” потвърди новите тенденции на пазара на труда
  На 4 май 2007, в Благоевград, завърши форум Кариери 2007, който тази година гостува в седем академични града в България – София, Пловдив, Варна, Русе, В.Търново, Ст.Загора и Благоевград. Традиционно форумът среща работодатели с млади специалисти и студенти и е възможност за младите хора да намерят работа и/или стаж и отговор на нуждите на бизнеса от квалифициран и мотивиран персонал.
  В дните от 2 април до 4 май 2007г участие във форума взеха рекорден брой фирми от цялата страна – 166. Както и досега, форумът очерта моментното състояние на българския пазар на труда и тенденциите му – стабилно развитие на бизнеса във все повече сфери и намаляваща младежка безработица. А така също сериозни и дълготрайни възможности за развитие на младите специалисти от една страна, а от друга - все по-малко на брой и все по-информирани и взискателни към кариерата си млади специалисти и студенти.
  Улесненият достъп до надеждна информация за работа, все по-големите шансове за реализация и недостигът на специалисти са в пряка връзка с по-малкия брой студенти през тази година, в сравнение с 2006. Освен споменатите фактори, очертаващи състоянието на икономиката ни и състоянието на работната ръка, младите хора имат все повече възможности да получат актуална информация за възможности за професионална реализация посредством университетските кариерните центрове и интернет. Новосъздадените кариерни центрове в университетите работят все по-добре и обслужват целогодишно нуждите на работодатели от млади специалисти или студенти, а интернет сайтовете като JobTiger.bg и Staj.bg са основни канали за надеждна информация и за търсене на работа.
  Предизвикателството пред организаторите в следващите години ще е именно поддържане интереса на студентите към това най-голямо за страната събитие, свързано с бъдещата им кариера. Наличието на динамичен пазар на труда ще повдигне мотивацията и участието на студентите и младите специалисти в следващите издания. Сред тях все още битуват остарели митове за липсата на интерес от компаниите към тях и за намирането на работа само с връзки и т.н. Мотивацията на младите хора е едно от големите предизвикателства не само към Форум Кариери и неговите организатори но и към обществото като цяло.
  Как изглежда форум Кариери 2007 в цифри:
  Фирми - участници: 166 фирми, в 7 града (2006: 121 фирми)
  Посетители: над 12 700 студенти и млади специалисти (2006: 17000 посетители)
  В София: фирмите-участници бяха 121, сред които 34 IT компании, 16 инженерни и 11 фирми-производители, търсещи технологични специалисти, инженери и програмисти, 19 фирми, опериращи в сферата на търговията, 16 финансови институции, както и около 20 агенции и консултантски дружества.
  За другите градове:
  София: 121 фирми, 5000 посетители (2006: 91 фирми, 8000 посетители)
  Пловдив: 41 фирми, 1000 посетители (2006: 30 фирми, 2000 посетители)
  Варна: 56 фирми, 3500 посетители (2006: 51 фирми, 4000 фирми)
  Велико Търново: 31 фирми, 1300 посетители (2006: 27 фирми, 1500 посетители)
  Русе: 23 фирми, 1000 посетители (2006: 22 фирми, 1500 посетители)
  Стара Загора: 13 фирми, 150 посетители
  Благоевград: 19 фирми, 800 посетители
  Информация за:
  Фирмите - участници: http://www.jobtiger.bg/careers/2007/?mode=participants
  Статистика за посещаемостта: http://www.jobtiger.bg/careers/2007/?mode=statistics
  Организаторите на Кариери 2007, JobTiger и Министерството на държавната администрация и административната реформа, изразяват благодарността си към генералния спонсор Нестле България АД и към всички работодатели, подкрепили тазгодишното издание на форума и вярват, че той ще продължи да е катализатор и индикатор за развитието на българския пазар на труда.
   
 • Продължават обученията на кариерни консултанти във висшите училища по програмата GCDF (Global Career Development Facilitator)
  През май продължават обученията по програмата за обучение на кариерни консултанти във висшите училища по програмата GCDF. Програмата продължава с обучение на 16 представители от 14 университета, сред които новите са Медицинските университети в София и Варна, Шуменски университет, Висшето училище по застраховане и финанси, Международното висше бизнес училище в Ботевград, Колеж по телекомуникации и пощи, Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии и Земеделският колеж в Пловдив. По още един кариерен специалист ще подготвят и Русенски, Тракийски, Софийски университет, Висшето строително училище и УАСГ. Обученията се провеждат от специалисти от Фондация на Бизнеса за Образованието. Обучението ще приключи през месец юни, а новите кариерни центрове ще заработят до началото на новата учебна година. Мрежата на университетските кариерни центрове ще бъде увеличена и в нея ще участват 34 университетски кариерни центъра, които се подкрепят от Фондация на бизнеса за образованието.

Полезно за вас:
 • Безплатни позиции на страниците на JobTiger Ltd.
  През месец май 2007г може да публикувате безплатни обяви за хотелски персонал.
   
 • Излезе поредният брой на бюлетина на университетските кариерни центрове.
  Новият бюлетин вече има над 1300 абоната и се разпространява по е-мейл и в интернет. Пълната версия на бюлетина може да намерите на адрес: http://careercenters.staj.bg/careerLib.php?id=104
 • Празници през месец май:
  • 1 май, вторник – Международен ден на труда. Неработен ден.
  • 6 май, неделя – Гергьовден,
  • 21 май, понеделник - Св. Константин и Елена
  • 24 май, четвъртък - Ден на българската просвета, култура и славянска писменост (24 и 25 май са неработни дни. 25 май се отработва на 2 юни, събота)
  Вижте календара на JobTiger за работни и неработни дни по месеци.

Panta Rei…
 • От средата на месец май Десислава Бързачка ще заема позицията HR Officer в лондонския офис на Babcock & Brown - инвестиционна банка, основана в Сан Франциско през 1977г. Преди това тя е изпълнявала длъжността Експерт човешки ресурси (обучение и оценяване на персонала) в Юнионбанк, а последните две и половина години е HR Manager в Некском - България EАД.
  За контакти:
  Е: desislava@consultant.bg