Unleashing Yoour Brilliance - стратегии, правила и техники за постигане на лични, професионални и академични успехи
 
Браян Уолш е известен американски лектор и доктор на академичните науки, специализирал в областта на човешките ресурси, обученията и стрес мениджмънтa.
 
 
Автор е на книгата „Unleashing your Brilliance”, която включва стратегии, правила и техники за постигане на лични, професионални и академични успехи.
 
 
Неговата цел е да помога на хората да разгърнат потенциала си, като научават нови неща и да си върнат самоувереността.
 
  
 
 
Опитахме се да обобщим няколко от основните правила, за които говори той:
 
1. Винаги си поставяйте конкретни цели. Не е достатъчно просто да се движите в някаква посока, ако не знаете точно какво искате да постигнете. Така, не само ще стигнете по-далеч, но и ще се чувствате много по-доволни от работата си. Освен това поставянето на ясни цели предполага по-голяма дългосрочност и постоянство.
 
2. Излезте от собствената си комфортна зона. Най-общо тя включва личните ни предпочитания, с които се чувстваме доволни. Например музиката, която ни харесва, хората, с които ни е най-лесно и приятно да общуваме, нещата, които сме свикнали да правим ежедневно и пр.Правенето на всичко това обаче не ни дава възможност да научим нищо ново, просто защото нищо ново не ни се случва. Излезте от тази зона и влезте, колкото се може повече в т.нар зона на хаоса и ще видите колко нови неща може да научите само за седмица.
 
3. Когато учите нещо ново, независимо дали става въпрос за академичен материал или имате нова задача в работата, винаги си създавайте асоциации и взаимовръзки. Така новата информация ще се свърже с наличната и ще запомните по-лесно даден материал. Най-удобното средство за това е дори да нарисувате концептуален план, който да пресъздаде голямата картина, а след това ще добавяте детайлите. Например, ако вземете един нов учебник, опитайте се в средата на картата да поставите основната тема, а след това свържете темата с главите от книгата. Ако темата на новия материал е „Разгръщане на потенциaла”, то точките, на които ще се спрете са: „Какво представлява умът”, „Правенето на асоциации”, „Пречки пред научаването на нови неща” и т.н. Детайлите и терминологията, които ще срещнете, ще добавяте в процеса на учене към всяка отделна категория на концептуалната карта.
 
4. Никога не си казвайте „Това го знам, няма нужда да го уча”. По този начин моментално се предубеждавате, че няма какво толкова да научите и буквално затваряте съзнанието си. „Мозъкът е като парашут. Работи по-добре, когато е отворен.”, споделя Браян Уoлш.
 
5. Пийте вода. Хората често подценяват лечебната силна на този незаменим природен ресурс. Но какво представлява мозъкът? Той съдържа 85% вода, съставлява 2% от телесното тегло, поглъща 20% от въздуха, който вдишваме, нуждае се от 30% от кръвта, която сърцето ни изпомпва в тялото и консумира 30% от водата, която пием. Водата не само подобрява концентрацията, но и ни зарежда с енергия. Така че, ако се чувствате уморени, вместо да си направите второ кафе, просто изпийте една голяма чаша вода.
 
6. Опитайте да си създадете режим на лягане и ставане. Всеки ден се опитвайте да заспите и да се събудите по едно и също време, защото тялото ви е подготвено точно за тези фази. Ако започнете често да ги нарушавате, ще усетите, че не сте в добра кондиция и сте потиснати. Често се случва да се събудитее преди алармата да е звъннала? Вместо да скачате веднага, изпийте една чаша вода и полежете със затворени очи още малко. Така тялото ви лесно ще премине от едната фаза в другата и буквално ще се събуди.
 
Браян Уолш твърди, че дори спазването на тези няколко простички на пръв поглед правила е поне три пъти по-ефективно, отколкото метода на повтарянето.
 
Опитахме и се убедихме, че дори и  в краткосрочен план съветите му работят безотказно.
 
 
А книгата “Unleashing your brilliance” може да намерите в библиотекaта на Google.