Разчупване на ледовете
Представете си следната ситуация: получавате обаждане от хедхъндър, с неустоимо предложение за нова работа. Всичко, което искате – огромни бонуси, солидно увеличение на заплатата, издигане в йерархията, присъединяване към борда на директорите и получаване на част от компанията. Страхотна работа, с която можете да се справите.
 
Къде е капанът? В нивото на екипа, към който сте поканен да се присъедините. Ако това е посредствен екип без индикации, че нещо може се промени, какъв е шансът тези хора наистина да ви искат сред тях? И да се идентифицирате с „посредствеността”?
 
Отвъд материалните придобивки много хора вече биха отхвърлили такова предложение, разпознавайки много точно, че няма да бъде удовлетворена тяхна базисна потребност – нуждата да работят с хора, които споделят общата страст към бизнес съвършенството. С други думи – с най-добрите в бранша.
 
Най-добрите искат да работят с най-добрите. Защото дори едно слабо звено във веригата може да повлияе драматично върху иначе силен екип. Затова, ако искаме да наемаме и задържаме най-добрите хора в екипа си, трябва да сме наясно със силата на най-слабото ни звено. В реалния живот съществува синергия, така че влиянието на най-слабото звено върху целия екип е многократно по-голямо, отколкото можем да си представим. С други думи 10 – 2 не винаги е 8. Често може да стигне и до нула.
 
Иначе е много просто – за да задържите най-добрите си хора в екипа, трябва да ги заобиколите с други, също толкова добри професионалисти. Защото колкото и да са добри, и най-добрите са хора. Тяхната мотивация и енергия също се влияят. Но резултатът от това може да е фатален за бизнеса. Да загубиш мотивацията да си изключителен е лошо, но когато целият екип я загуби – тогава си вън от играта.
 
И последно – управляващите е добре да знаят, че всеки член на екипа има нужда да подобрява уменията си и да се развива, да дава най-доброто от себе си. Затова хората трябва да са поставени на правилните места, които да им позволяват да използват талантите си. Но нещата не свършват до тук. Човек с правилните умения и талант, но без мотивация и с неправилно отношение към работата също спада към „гнилите ябълки”, които развалят всички останали. Така че, ако искате високоефективен екип, сглобете го от способни хора, отдадени и ангажирани към идеята за бизнес съвършенство.