Ако, въпреки мащаба на кризата, сте намерили нова работа и ви предстои да договаряте заплатата си с работодателя, ето малко полезна информация!

Анализът на пазара на труда показва, че бизнес обстановката в някои сектори няма изменение в сравнение с миналата година, а в други e доста по-лоша, което от своя страна води до замразяване на заплатите в тях.
 
Това прави (пре)договарянето на заплата още по-трудно и специфичо.
 
И въпреки че сега съвсем не е времето да получите толкова висока заплата или богат социален пакет, както преди 8-9 месеца, все още можете да постигнете максимума, ако знаете как да се спазарите с работодателя си.
 
 
Трябва ви преди всичко такт, финес и малко от следните стратегии:
 • Определете цена на труда и компетенциите си
  Като за начало започнете с проучване на нивата на заплатите, като се спрете на длъжността, индустрията и града, в който се намирате. Проверете сайтовете, които предоставят подобна информация и задължително неформалните канали, до които може да стигнете, например чрез близки и познати. Това ще ви позволи да опровергаете интервюиращия, ако той ви каже, че предпочитанията ви са нереалистични. Но помнете, по-добре е да не цитирате източниците, за да не влезете в конфронтации с интервюиращия.
   
 • Поемете инициативата и контрола върху разговорите за заплата
  При нормални обстоятелства обикновено за заплата се говори едва когато работодателят е направил своя избор за кандидат. За съжаление напоследък много от работодателите питат за очаквана заплата още на първо интервю. Тук е момента да изкопчите от интервюиращия първата възможна цифра, защото така тя лесно може да бъде повишена. Ако обаче не успеете, по-добре да отговорите на този въпрос, като дадете стойност "от - до", отколкото да посочите твърда сума. Ако не демонстрирате гъвкавост, сами намалявате възможностите си за назначаване, тъй като всяка компания в крайна сметка има определен бюджет за позицията според качествата и опита на кандидата.
   
 • Обърнете внимание на здравното осигуряване
  Добре е да обсъдите с работодателя предварително стойността на здравното ви осигуряване. По-големите фирми обикновено имат изградени социални политики за това, но по-малкият работодател може дори да не се е замислял, че така реално спестява пари на фирмата и с радост би приел сделката. А здравното осигуряване е нещо, за което така или иначе трябва да се плати.
   
 • Попитайте за възможността заплатата да се актуализира
  Ако ръководителят не се съгласи на заплатата, която сте обявили, попитайте дали ще направят актуализация след примерно 6 месеца, на базата на някакви измерими показатели като постигнати резултати, осъществени продажби и т.н. Това ще ви даде време да се потрудите, за да постигнете поставените цели, а и икономиката може след половин година да е по-благодатна. Преговорите за заплата започват веднага, след като ви се обадят с покана за интервю и продължават, докато заемате въпросното място.
   
 • Проверете дали са предвидени социални, нематериални придобивки
  Парите не са всичко. А и някои нематериални бонуси биха били далеч по-ценни за вас, като например седмица допълнителен платен отпуск, гъвкаво работно време, възможност да работите от вкъщи веднъж в седмицата. Когато компаниите са финансово притиснати, те са по-склонни да приемат подобен вариант, тъй като няма реално "вадене на пари от джоба". И въпреки това, съобразявайте се с корпоративната култура на фирмата. Шефът на малка ИТ компания вероятно ще ви позволи да си доведете кучето в офиса, но изпълнителната директорка на голяма адвокатска кантора едва ли би го допуснала.
   
 • Питайте и бъдете инициативни
  Много работодатели използват ситуацията, за да "забавят топката", но повечето кандидати искат да получат по-висока заплата от първоначално обявеното. Затова, ако не сте доволни от сумата, просто попитайте доколко са склонни да преговарят. Ако ви попитат какво точно искате да знаете, отговорете, че след като сте премислили изискванията и задълженията, както и цялостния ви принос към резулатите, се надявате да получите повече. След това спрете да говорите. Вижте какво ще се случи, защото в болшиството от случаи фирмите могат да дадат малко повече и винаги имат резервен гъвкав вариант.