Като търсещ работа един от най-важните атрибути в професионалното портфолио са препоръките за работа от специалисти в дадена област. Както писмените, така и телефонните препоръки могат да превърнат един кандидат в ТОП избор, но също могат и да откажат интервюиращия да гледа на кандидата като на потенциален такъв. Затова е изключително важно как ще представим препоръките си пред бъдещите работодатели, така че да извлечем максимална полза.

Най-добрия начин е да попитаме определени хора дали могат да кажат нещо положително за нас и дали могат да ни дадат референция. Когато молите за препоръка по-добре изберете индиректния начин да го направите т.е. чрез електронно писмо. Индиректният начин дава много повече свобода на вашия препоръчител да откаже, в случай, че не иска да се ангажира. В крайна сметка на вас са ви нужни добри препоръки, не каквито и да е. Молейки за препоръка можете да започнете така:
- "Иван, планирам да започна търсене на нова работа до 2 седмици. Смяташ ли, че ме познаваш достатъчно, за да напишеш препоръка относно моите лидерски умения / уменията ми за справяне в критични ситуации / счетоводни умения и т.н."
Ако ви откажат, не се ядосвайте, а бъдете благодарни. Не ви трябват повърхностни и безлични препоръки.

Събирайте препоръките си от всички супервайзери и колеги на всяка позиция, която сте заемали. Обикновено най-доброто време, за да помолим за препоръка е около 2 седмици преди да напуснем старото работно място. Помолете човека, като му обясните, че бихте искали да използвате препоръката в случай, че ви е нужна за ново работа, кандидатстване в университет или членство в дадена социална група. Ако спазвате продължително този принцип след време ще иматe голям набор от писмени препоръки, които да използвате почти във всяка ситуация. Не питайте за препоръка само шефовете си, помислете за колега, с който сте работили добре и дори за човек, който ви е бил подчинен.

Желателно е бъдете директни със своите препоръчители, но подхождайте любезно. Например:

- "Еми, можеш ли да ми дадеш препоръка, като се фокусираш върху лидерските и мениджърски умения, които имам?",
- "Катя, можеш ли да напишеш няколко изречения за това, че мога добре да работя с други хора в екип?",
- "г-н Петров, можете ли да се съсредоточите върху умението ми стриктно да спазвам поставени срокове?".

Така не само ще дадете информация за типа работа, която сте извършвали с дадения човек и професионалната ви връзка с него, но и ще подчертаете своите най-добри качества.

Поддържайте връзка с препоръчителите си. Информирайте ги редовно какво се случва с вас при търсенето на работа. Нека са наясно, че могат да ги потърсят по телефона, за да попитат за вас. Също така, при разговорите ви с тях може да споменете впечатленията си от интервютата, на които сте били, така че да им дадете насока. Например, "по време на интревюто ми зададоха няколко въпроса относно способността ми да си приоритизирам задачите. Вероятно държат на това качество, Смяташ ли, че можеш да кажеш нещо и за това?".

Не забравяйте, когато всичко приключи, да благодарите на препоръчителите си. Дори и да не сте бил назначен на ново място или на мястото, което сте желали най-много, не пропускайте да се отблагодарите на хората, които са положили усилия да ви помогнат.

Няколко важни съвета при молбата за препоръка:
  1. Винаги давайте на препоръчителите си достатъчно време.
  2. Никога не молете препоръчителя си и не му давайте материалите, по които да напише писмото в един и същ момент. Особено, ако знаете, че може да получите отказ. Чак когато бившия ви работодател или професор в университета каже "да", тогава му изпратете формулярите за попълване.
  3. По-добре не искайте провърхностни препоръки. Хората, които ще ги вземат под внимание, ще си зададат въпроса дали не е имало начин да намерите друг, който преди всичко ви познава по-добре и второ, е могъл да ви напише по-добра препоръка.
  4. Винаги давайте идея на препоръчителите си върху кои ваши качества да се фокусират. Така, освен че ще имате общо описание и характеристика за това що за човек и професионалист сте, то и различните препоръчители ще наблегнат на различните ви силни качества и преимущества.