Живеем във време, в което пазара на труда се характеризира с масова неяснота, обърканост и липса на перспектива по отношение на професионалното развитие на хората у нас. Причините за това са както икономически, така и социални, а за да използват ситуацията в тяхна полза работодателите и съпътстващите мениджъри трябва да са наясно с груповите и индивидуалните процеси, които протичат в обществото ни. С други думи популярната психология ще е все по-полезна като средство за ефективно управление, мотивиране и задържане на персонала.

Тоталната липса на яснота, перспективи, навици за кариерно планиране и развитие у хората в България, кара все повече работодателите да измислят различни начини за задържане и мотивиране на вече наетия във фирмите им персонал. В повечето компании, предлагащи социални придобивки, изборът се прави между парите в брой, допълнителното здравно и/или пенсионно осигуряване, животозастраховане, ваучери за храна, карти за градски транспорт и/или разходи за гориво, допълнителни обучения и възможности за придобиване на умения и знания, както и обвързване на служителите с дългосрочно професионално развитие. Служебните мобилни телефони и/или автомобили обикновено не се включват в категорията на социалните придобивки, а по скоро към екстрите, защото се предоставят само на част от персонала или се разглеждат като необходимост за съответната позиция.
Напоследък се появяват все по-интересни и функционални, наистина спестяващи време и пари услуги, насочени именно към повишаване работоспособността на служителите и тяхното желание да идват с усмивка в офиса.

Пример за това са фирмени детегледачки, домашен майстор, поправка на кола, хотел за домашни любимци и други доста полезни неща, в които по принцип един работещ човек влага доста време и усилия и така става не особено полезен, съсредоточен и на разположение на работното си място.

Тайгърклуб (www.tigerclub.bg) е българска компания в областта на допълнителните социални придобивки, която подпомага компаниите в създаването и управлението на политики за мотивиране и задържане на персонал.

Компанията предлага разработване, избор и договаряне на групови социални придобивки като здравно и пенсионно осигуряване, животозастраховане, ваучери и други. Ползването на професионален посредник значително облекчава работата на HR екипа на фирмата, защото той им помага не само за закупят една или друга застраховка, но преди всичко да дефинират точно нуждите на служителите от един или друг вид продукт.

Разработването на гъвкави социални схеми, които позволяват на служителите да избират измежду няколко социални придобивки е възможно решение, за големите компании. Вече има български компании, които предлагат подобни възможности на своите ключови служители. А практиката да се дава право на служителя да сменя избрания от него бонус на всеки шест месеца е доста сполучлива.
Освен стандартните социални придобивки съществуват много и различни модели на допълнителни форми и стимули за мотивиране и задържане на персонала. Много компании предлагат свои решения по въпроса. Назначават служител, който се грижи да оправя личните автомобили или да ги мие, ходи да плаща сметки. Предлагат се екстри като използване на фирмен автомобил за лични цели, възможности за получаване на фирмен кредит и други, които най-често се срещат в компаниите, където културата е като на "едно голямо семейство".

Друга интересна екстра, освен служебен консултант или адвокат, е да се наемат хора, който обикалят по хилядите институции и вършат цялата административна работа вместо вашите служители и то доста бързо. Несъмнено се спестяват нервите и времето извън офиса на дадения служител, а времето за плащане на данъци за съжаление винаги идва.
Тайгърклуб предлага на компаниите разработването и управлението на гъвкави социални придобивки, а освен това пакет от услуги за ключови служители, който включва – най-различни полезни услуги за заетия специалист.

Още със стартирането си в средата на миналата година услугата се приема много добре от компаниите и очаквано води и до увеличаване на ангажираността на техните служители.
За повече подробности и детайли около социалните бонуси и схеми: www.tigerclub.bg.