Все повече млади специалисти търсят начин да надградят образованието си като отговор на кризата и стагнацията на пазара на труда

Младите хора, които се интересуват от бъдещето си, могат да се срещнат и запознаят лично с представителите на някои от най-известните световни университети на World Grad School Tour 2010 в София, както и да получат подробна информация за техните магистърски и докторски програми през тази пролет. Фондът "Стипендии", предлагащ 400 000$, е отличен шанс за хората, които желаят да учат!

На най-трудния пазар на труда от десетилетия завършващите тази година студенти трябва да бъдат изключително креативни и с "пълна кошница", за да устоят и да се преборят с конкуренцията. Рекордният брой кандидати за една позиция напоследък кара все повече млади хора в Европа да се ориентират към продължаващото образование – магистърски и докторски програми, за да отговорят на нуждите на работодателите от по-високо квалифицирани кадри.

QS World Grad School Tour, най-известното изложение за продължаващо обучение в света, ще гостува в София на 15 март, представяйки международни университети и колежи като IE, Vlerick, WU Vienna, University of Westminster и много други. Тази година изложението чества 10-та си годишнина и ще посети 61 града в 37 страни по света.

Пролетното изложение QS World Grad School Tour има за цел да предложи на нарастващия брой кандидати възможността да изберат най-добрите програми, отговарящи на техните кариерни цели.

Бъдещите кандидати ще увеличат шансовете си да бъдат приети в престижните курсове чрез съветите на специалисти от самите университети. Освен това ще имат възможност да се запознаят с условията и начините за получаване на стипендия, което прави възможността за продължаващо образование отлична алтернатива на свития трудов пазар в момента. QS, водеща образователна и кариерна мрежа и организатор на изложението, предлагат допълнителна стипендия от 10000$, за която могат да кандидатстват всички участници.

Питър МакДоналд, директор на изложението, споделя, че София е ключова дестинация за подбор на кандидати за много от най-добрите колежи и университети в световен план, които желаят да привлекат повече международни студенти в техните магистърски и докторски програми. "Миналата година нивото на кандидатите, които посетиха изложението, беше изключително високо и ние очакваме тази тенденция да се запази и през 2010. Студентите, които се интересуват от професионално и личностно развитие, се ориентират към магистърски или докторски програми, за да увеличат знанията и конкурентоспособността си в днешната несигурна икономика".

От друга страна работодателите, принудени рязко да намалят назначаването на млади специалисти, са особено стриктни в подбора и търсят хора с мултифункционални умения и качества, придобити по време на обучението им. Ето защо за много хора с висше образование в момента перспективата за завръщане в един по-благоприятен в бъдеще пазар на труда означава завършване на магистърски и докторски програми.

Шансът да се реализират добре на пазара на труда в близко и далечно бъдеще за много хора с висше образование е свързан с усилията, които ще положат сега за своето продължаващо образование, чрез завършване на магистърски и докторски програми в престижни университети. Още повече, че кандидатите с по-високи образователни степени могат да се възползват от специалните политики и отношение на компаниите за подбор, което им дава възможност да търсят позиции, отговарящи в най-голяма степен на техните възможности, нужди и желания за реализация. Пример за това е фармацевтичната индустрия в Европа, която определено търси хора с високи образователни степени за високите и отговорни позиции.

За да могат да направят точен и информиран избор за това какъв курс или програма в най-пълна степен ще отговаря на техните нужди, посетителите на QS World Grad School Tour ще могат да получат информация от вече завършили съответните специалности и от информационните сесии, както и да вземат участие в семинарните и панелни дискусии.
Програмите, представяни на всяко изложение, включват области като финанси, мениджмънт, инженерни и ИТ технологии, международни отношения, изкуства, образование и много други.

Някои от учебните организации, представени на QS World Grad School Tour в София: WU Vienna (Австрия), Vlerick Leuven Gent Management School (Белгия), Tilburg University (Холандия), Radboud University Nijmegen (Холандия), IE Business School (Empresa) Seperate to IE Uni (Испания), Imperial College Business School (Великобритания), Leeds University Business School (Великобритания), University of Westminster, Westminster Business School (Великобритания), Savannah College of Art and Design (САЩ).

QS World Grad School Tour ще се проведе в София, 15 март, понеделник, х-л Шератон, от 16:00 до 20:00 ч.
Можете да се регистрирате безплатно тук.