ФФирмено партиирмените партита по празниците и през цялото останало време от годината са ключова възможност да опознаете колегите си неформално, да впечатлите началниците си и да се запознаете с онези, с които не се виждате всеки ден.
 
За съжаление, офисното парти е и прекрасна възможност да съсипете професионалната си репутация, да се скарате с колеги или да пропуснете възможността да създадете нови, потенциално печеливши познанства.
 
По-долу ще изброим някои от най-често срещаните гафове по време на фирмените купони напоследък. Прочетете ги внимателно, защото ако някои са безобидни, то други могат да ви костват работата.
 • Не пийте прекалено много алкохол
  Да се напиеш на фирмено парти е може би най-грубата и често срещана грешка, която може да се направи. Проблемът е не само в пиенето, но и в произтичащото от него.
  Всички сме се сблъсквали с "почерпени" колеги и можем да си представим какви ли не сцени с тях – от лични обиди до действия, водещи до материални щети.
  Има случаи, като този на "г-н Стоянов", който след известно количество алкохол на миналото коледно парти се съблякъл чисто гол и се покатерил на паметник в центъра на града... Друг служител пък, "г-н Димитров", ударил служебната кола в стълб. Не сме сигурни какво точно се е случило с "г-н Стоянов", но "г-н Димитров" бил уволнен...
  Ако все пак прекалите с алкохола, опитайте да "замажете" нещата, като се извините на всеки, който може да сте обидили. Не се правете, че нищо не е станало и не се надявайте, че хората не са ви забелязали или вече са забравили. Пиянските изпълнения са честа тема на разговор в офиса, докато нещо друго, по-интересно, не се случи. В най-добрия случай, колегите ще приемат вашите извинения и животът ще продължи по старому. В най-лошия случай ... Всъщност, никой не иска дори да си го представи.
   
 • Не се обличайте предизвикателно
  На миналогодишното парти, една колежка дойде облечена с рокля с огромно деколте и гол гръб. Колкото и хубава да беше дамата, предизвикваше масова разсеяност или неодобрение. Неподходящото облекло по време на фирмен купон може да повлияе отрицателно на мнението на колегите ви в посоки, нямащи пряка връзка с вашите умения и способности. Без значение какъв е поводът и колко неформално е събирането, фирменият купон си остава бизнес мероприятие и професионалният дрес код е задължителен.
   
 • Не давайте неправдопобно извинение за отсъствието си от партито
  Фирмите организират парти, за да наградят служителите си и да изразят признание към техните постижения. Чрез такива купони се осигурява време и място за "тим-билдинг", както и възможност за по-неформални контакти. Чували сме всякакви извинения защо хората не могат да присъстват на събитието. Най-разпространените може би са, че партито нарушава тяхното "лично пространство и време" или вече уреден личен ангажимент по същото време.
  По подразбиране, присъствието на тези купони не е задължително, а и на всеки може да му се наложи да отсъства веднъж. Добрият вкус, етикетът и уважението към колегите и компанията обаче са част от съвременния бизнес и е добре да се съобразявате с това.
  В крайна сметка няколко часа в годината не са чак толкова много и могат да се преживеят.
   
 • Не флиртувайте с колеги или техните половинки
  Флиртуването, особено смесено с алкохол, е крайно нежелателно на бизнес мероприятие. В някои страни дори приятелско докосване може да се превърне в оплакване за сексуален тормоз, а това е доста лош сценарии за всеки. Не забравяйте, че флиртовете, колкото и "завоалирани" да са, никога не остават скрити и дразнят много хора. Все пак сте на мероприятие, което цели "обединение", а не "раздразнение" помежду ви.
   
 • Не водете деца и неканени гости
  Представете си изненадата на всички, когато се наложи да се запознаем не само със съпругата на един колега, но и с двамата братовчеда, които случайно им били на гости в деня на фирменото ни парти...
  Воденето на непоканени гости и/или деца е проява на лош вкус и възпитание и ви отдалечава от мисията на купона.
  Често хората не се замислят, че това води до увеличение на сметката на работодателя за храна и напитки и може да се окаже така, че заради тяхното дете редовен служител или партньор на фирмата да остане без място, вечеря и коледен подарък.
  Въпреки че е прието в поканите предварително да бъдат уточненявани детайли като дрес код, програма, поканени ли са половинки и т.н., повечето фирми все още забравят за тези "малки" детайли. Ако не сте сигурни дали е редно или не да вземете някой с вас, нищо не ви струва да се информирате.
   
 • Не се оплаквайте – все още сте на работа
  На фирмения купон не е нито времето, нито мястото да се оплаквате от ваш колега, началник или от фирмата като цяло. Не забравяйте, че освен да си изкарате приятно, това е и време, в което може да опознаете хората около себе си, за да работите заедно по-ефективно в бъдеще.
  Освен това, там може да поговорите неформалното с шефове и колеги, с които не работите и не се виждате всеки ден. Внимавайте какво и на кого казвате и бъдете сигурни, че слушате повече отколкото говорите. Опитайте се да предразположите колегите си.
  Оставете всичките си оплаквания, болки, нетактични шеги и негативност вкъщи.
  Всъщност, не говорете за работа изобщо. Когато партито е отворено за половинки и започнете да говорите по работа, те веднага остават извън разговора, което не е много възпитано.
   
 • Не си тръгвайте последни
  Без значение колко е весело и колко ви харесва музиката, когато стоите до късно на фирмения купон, може да прекалите. Възможността да се напиете и да направите някаква издънка се увеличава с всяка минута. В рамките на няколко часа може да поговорите с повечето колеги и мениджъри. И да си тръгнете навреме.
Нека репутацията ви оцелее поне до следващия фирмен купон! Забавлявайте се!