Не е тайна, че бонусите - ако въобще все още ги дават някъде - бяха и ще са доста по-малки от очакваните.
Въпреки това, сега е момента да си постелете добре за в бъдеще, когато компанията ще е в по-добро състояние. Като начало не се вживявайте прекалено. Сигурно е добре да съчувствате на колегите си, но от друга страна да поддържате позитивно отношение във времена, в които повечето хора са недоволни и мрънкат, може да ви помогне да бъдете забелязан и оценен.

Не приемайте това, което получавате, лично. Опитайте да погледнете нещата в перспектива и си изработете стратегия за справяне със собствените си разочарования. Присъединяването ви към хора на оплакващите се няма да промени нещата, но за сметка на това имиджът ви пред шефа може да пострада.

Ако имате въпроси, на които не сте получили отговор, може да се срещнете с прекия ви ръководител и да обсъдите начина, по който се определят и разпределят бонусите. Внимавайте, обаче, как ще подходите, с какви думи, настроение и т.н. Хубаво е да демонстрирате стратегическа и дългосрочна заинтересованост, защото да страдате и да се оплаквате за миналото е безпогрешен начин само да ядосате шефа си. Все пак бонусите са нещо, което се планира в дългосрочен аспект, свързано е с много други неща и не е „поредната” прищявка на някой от шефовете Ви.
В случай, че решите да говорите с шефа си, добра стратегия е първо да се поинтересувате още по какъв начин вие лично може да помогнете на компанията в дадения труден момент.

Нещо, което в никакъв случай не трябва да правите – по време на криза или труден за компанията момент, е да се скатавате или да очаквате да ви намалят работата. Вместо това си помислете как може да се разграничите от недоволните. За съжаление, много хора реагират първосигнално и стигат само до „Вие не ми плащате, така че аз мога и да не ви работя” ...

Разбира се, може да сте убеден, че трябва да получавате повече пари. В такъв случай е добре да помолите шефа си за повторна оценка на работата и постиженията ви. За такава среща трябва да сте много наясно с нещата, с които допринасяте за компанията и срещу които искате увеличение на заплатата или бонус.
Трябва да знаете и каква сума искате, а не да чакате шефа да ви предложи първото, което му хрумне (и отново да бъдете разочаровани). Това е доста по-успешен начин да получите увеличението, което желаете.

Въпреки че заплащането и бонусите в различните компании в една и съща индустрия/бранш са близки и съизмерими, възможностите за развитие са съвсем различни. Не позволявайте една необмислена реакция от Ваша страна да съсипе или повлияе негативно върху усилията и постиженията Ви до момента.

Може да си потърсите и друга работа, разбира се, ако схемата на бонусите и тяхната стойност не Ви удовлетворяват. Имайте предвид, че в момента компаниите са заляни от автобиографии на кандидати за работа, независимо дали имат или не свободни позиции. Ясно е, че бонусните схеми в близко бъдеще няма да са същите, както досега, така че помислете си добре, преди да напуснете перспективна и смислена за Вас позиция.

А вие дали получихте своя бонус?
Споделете с нас, като гласувате в анкетата на JobTiger!