Какво представлява мрежовия маркетинг (мултилевъл маркетинг или МЛМ)?

Това са компании, които ви предлагат бизнес идея или бизнес възможност да стартирате свой собствен бизнес. Те са готови да ви дадат продукт, който вие да разпространявате и ако приемете тяхното предложение, ставате нещо като партньор на компанията. Вие определяте кога и на кого да предлагате продуктите и вие печелите комисионна от процента – но не само. Бизнес идеята на МЛМ компаниите, откъдето идва и името, е вие да включите други хора под себе си в системата на компанията, които също да станат нейни представители. По този начин печелите не само от своите собствени продажби, а получавате комисионна и от продажбите на тези, които са под вас в мрежата на компанията. Излишно е да споменаваме, че компанията пък печели от повечето разпространители и по-големия брой клиенти. Хубавото при МЛМ компаниите е, че те ви дават възможност да създадете собствен бизнес. Повечето пъти капитала за включване варира от 150 лв. до 1200 лв. в зависимост от продукта и компанията, а има и компании, в които регистрацията е напълно безплатна. Другият голям плюс на МЛМ компаниите е, че повечето от тях ви обучават и ви съветват по не лекия път на създаването на вашия собствен бизнес. Те ще ви научат как да убеждавате и мотивирате клиента да купи вашите продукти, както и как да убеждавате и мотивирате клиентите си да станат дистрибутори и да се включат в системата под вас.

Мрежовият маркетинг представлява начин за продажба на продукти директно от производителя на крайния купувач. В тази дейност ПРЕДСТАВИТЕЛЯТ е единственият посредник. Ако не ги купува за себе си, той препоръчва продуктите на крайния купувач. Ролята на представителите е ключова и основната им цел е да разширяват търговската мрежа, както да ‘въвличат’ нови такива към разпространяването на даден продукт.

Каква е концепцията на МЛМ?
  1. Продуктите на компаниите, които предлагат мрежов маркетинг, не могат да бъдат закупени в магазини. Защото тези компании снабдяват с продуктите си своите представители индивидуално, които от своя страна имат ексклузивно право да ги разпространяват и използват отстъпка при закупуването им.
  2. Компанията, занимаваща се с мрежов маркетинг, наглежда своите представители в съответствие със силно стимулиращия план на заработките за осъществения оборот (продажби) на лица, които директно или индиректно са включили в мрежата от представители на тази фирма.
Завръщането на МЛМ

През последните няколко месеца се забелязва ръст на мултилевъл фирми, регистрирани в www.jobtiger.bg. Това е може би отзвук, естествен резултат от икономическото състояние, както в световен, така и в национален мащаб. МЛМ е бизнес, който може да донесе допълнителен доход, достъпен за всеки и реално не изисква пълно работно време. Може би затова, именно в години на криза, хората отново започват масово да търсят допълнителни доходи именно чрез МЛМ.

Какви са настроенията за МЛМ?

МЛМ е бизнес, на който хората гледат с различно "око" поради естеството на дейност и може би "агресивния" подход към крайния потребител. За някои МЛМ се отъждествява с т.нар. "пирамиди", от които са пострадали много хора. А дали наистина е така? Ето какво трябва да знаем преди да започнем бизнес с МЛМ компания в България:
  1. Регистрирана ли е компанията в България?
  2. Сключват ли с вас официален договор и какви клаузи има в него? Трябва ли да купувате голямо количество на стока и има ли възможност да върнете стока, ако не способни ли сте да я продадете?
На принципа на МЛМ работят много фирми в България и са добре известни и доказани в този бранш. Все по-често се срещат нова вълна МЛМ бизнес модели, в които вие запазвате нивото си, независимо дали работите ежедневно или по-рядко. Това е важно за вас, защото по този начин ще имате възможност да работите основно за разрастването на вашия бизнес. Естествено, на всички е ясно, че това е работа под формата на собствен бизнес, а не игра. И истината е, че колкото повече време и усилия хвърляте в развитието на бизнеса си, толкова повече успехи ще жънете.