Как да разпознаем професионалния сайт за работа? Публикуването на автобиография в сайт за работа е основен принцип при търсенето на подходяща длъжност. Проучвания показват обаче колко много хората несъзнателно се излагат на риск, като разкриват своите лични данни, посочени в CV-тата, защото не обръщат внимание на сайта, в който публикуват автобиографиите си.

За да се чувствате спокойни и по-сигурни, тук сме обобщили най-важните критерии, чрез които да разпознаете добрия сайт за работа. Той не само ще улесни процеса на търсене на работа, но и ще Ви отведе до престижни фирми и добри работодатели. В същото време адекватно ще защитава правата Ви и ще Ви осигурява сигурност.

Критерии за оценка:

1. Преди чували ли сте за този сайт?

Ако сайта е нaпълно непознат за Вас и сте научили за него например чрез електронно писмо (спам), то бъдете много внимателни спрямо него.
Попадали сме на сайтове за работа, които на пръв поглед изглеждат истински, имат си секция "Условия за ползване" , "Контакти" и пр., но впоследствие са се оказвали пълна измама.

  • Опитайте се да разберете дали някой близък или познат е използвал въпросния сайт; разпитайте кои сайтове най-често ползват Вашите близки.
  • Потърсете повече информация в Google – ако не намерите допълнителна информация, статии или коментари за сайта, то има два варианта: или сайта е твърде нов (с малко на брой и то не много привлекателни обяви за работа), или има нещо нередно в него.
  • Погледнете информацията за контакт на сайта и вижте доколко истинска е тя. Дори може да позвъните на някой от посочените телефони, за да се уверите, че някой ще отговори и че тяхното отношение е професионално.
2. Проверете дали трябва да се регистрирате, преди да започнете да разглеждате обявите за работа.

Бъдете предпазливи със сайтове, които не ви позволяват да търсите в обявите им, преди да сте си направили регистрация. На човек първо му е нужно да види дали сайтът предлага подходящите за него обяви, за да има възможност го оцени и чак тогава сам да прецени дали да си направи регистрация.
Проверете какво се казва в Общите Условия за ползване и какво сайтът се задължава да прави и/или да не прави с Вашите лични данни. Общите условия също така трябва да са разбираеми и ясни за потребителите.

3. Проверете кой има достъп до автобиографиите, въведени в сайта.

Достъпът до автобиографиите също трябва да е обяснен изчерпателно в Общите Условия за ползване на сайта. Опитайте се да проверите доколко е улеснен достъпа до базата данни със CV-та от работодателска гледна точка, от тяхната регистрация например. Ако достъпът е безплатен или е поставена символична сума, ние Ви съветваме да смените сайта за работа. Лесно достъпните автобиографии могат не само да позволят да напълнят пощите ви с ненужни рекламни съобщения, но не е изключено някой неправомерно да използва личните ви данни.

4. Трябва ли търсещият работа да заплаща, за да разглежда обявите за работа?

Твърде рядко истинските сайтове за работа изискват от кандидатите да заплатят такса. Ако все пак има легален сайт за търсене на работа, при който се изисква плащане на такса, то вероятно той е част от асоциация и/или друга организация, която изисква да си член, за да имаш достъп до информацията.

5. Вижте дали обявите са нови или стари!

Всяка обява трябва да съдържа дата, на която е публикувана и дата, когато изтича. Подозрително е да се публикуват обяви за работа без каквато и да е дата. Дори да пише колко време е валидна обявата (често се случва в по-дългосрочните обяви, например шестмесечни), то тя задължително трябва да има дата на публикуване, за да се види реално откога текат тези 6 месеца.

Вижте също откога е последната публикувана обява за работа. Ако скоро не е била публикувана обява или пък всички обяви са публикувани днес не звучи много убедително, нали!? В зависимост от сайта, разбира се, на ден трябва да има поне по няколко новопубликувани обяви.

Ако все пак не е много ясно кога е активирана и докога е активна една обява, проверете цените за работодателите за определен период от време. Обикновено срокът за активност на една обява е около 30 дни. При тясно специализираните сайтове, например по бизнес сектор (ИТ бранша в даден регион) е възможно да се видят по-стари обяви, но това не е притеснително, тъй като вероятно пазара там е труден и не се намира такъв специалист лесно.

6. Имате ли право да напишете повече от една версия на CV-то си, можете ли да го актуализирате и да го триете?

Добрите сайтове за работа позволяват на търсещите работа да пазят по няколко версии на автобиографията си, тъй като всяка кандидатура е индивидуална, както към позицията, така и към компанията. Трябва да имате тази опция.

Сайта трябва да ви позволява да актуализирате информацията вътре лесно и бързо. Не е препоръчително прекалено често да добавяте или махате неща от резюмето си, но въпреки това, винаги може да измислите по-добър начин за написването на CV.

Също така трябва да имате възможност да триете автобиографията си - първо защото, ако отдавна работите за една компания, то не се е налагало да си търсите нова работа и CV-то ви е остаряло и неприложимо. От друга страна, ако работодателят ви намери случайно автобиографията, може да си помисли, че искате да напуснете, а това да не е така. Дори и да не изтриете CV-то си, то поне трябва да имате опция да го направите неактивно за търсене сред работодателите, т.е. да бъде видимо само за вас.