Позитивно и ангажирано поведение
 
На 16 и 17 октомври 2010 г., професор Тони Гай от Великобритания ще представи метода си за позитивна рефлексия PAAR, който успешно прилага в корпоративна среда за развитието на потенциала на отделни служители и на екипи.

Поводът за събитието е приключването на международния проект по програмата Леонардо на ЕС за въвеждане на позитивна рефлексия PAAR в кариерното консултиране.
 
Проектът е резултат от партньорство между НБУ, Ирсеа, Италия и Reflective Learning – Великобритания. Целта на проекта беше да приложи в практиката на кариерното консултиране метода PAAR и да изучи ефектите му върху самите консултанти и техните клиенти.
  
 

 

Какво е PAAR?


PAAR е нов рефлексивен подход, който разчита на ангажираното участие на хората и способността им да оценяват себе си и другите положително. Методът изучава потенциала на хората, за да им помогне да се развиват, да подобряват работата и живота си.

Краткото определение, което проф. Тони Гай ни даде е:
 
"... това са новите въпроси на един различен диалог, който води до ефективни действия, чрез които преодоляваме всички предизвикателства, породени от негативното мислене, основано на дефицитите и недостатъците ни.
Да признаваме и ценим позитивното в нас самите, в нашата работа, живот и общност, е не само отражение на успеха ни. Тези прости действия генерират успех, по-добър живот и здраве.
 
Предизвикателствата пред просперитета на личността в нашето съвремие са цинизмът и негативността. Нужни са ни оптимизъм и позитивност, за да ги преодолеем. Засилването на позитивните емоции води до засилване на позитивното ангажиране в процесите. Това засилва чувството за смисъл и цел. Което засилва връзката между хората и подобрява отношенията по между им. Което отново засилва позитивните емоции ... Спиралата PAAR.

Позитивна рефлексияС други думи, стремим се да променим модела:
 
„Негативните чувства = Въпроси, базирани на липсите и негативите = Разговор, базиран на липсите и негативите = Спирала на негативно базирани действия”.

Всеки от нас има силата да променя процесите и хората около себе си чрез въпросите, които избира да задава. Въпросите, основани на нашата сила, променят разговора. Позитивният разговор отваря вратата към подобряване на действията ни.

PAAR е изследване, което изисква специфична нагласа и състояние на ума:
  
 
Смисълът на PAAR на практика е съвсем прост:
 • Дава ни разбиране за най-доброто в дадената ситуация
 • Стимулира въображението ни, за да изведем нещата, които можем да направим дори още по-добре
 • Поставя хората на точните им места, за да се постигне максимален ефект
 • Създава пространство, в което хората дават най-доброто от себе си, за да постигнат целите си.”
(Гай, 2008).

Представянето на метода ще се състои на 16 октомври 2010г., от 10:00 ч. до 12:30 ч., във Военноисторическия музей, София (ул. "Черковна" №92). Участието е безплатно.
В тренировъчните уъркшопи на 16 и 17 октомври 2010г., участниците ще могат да задълбочат знанията си за PAAR, да получат по-разширена представа за различни групови методи, които PAAR използва, да изследват ефекта му върху себе си и върху групата, да се научат да задават правилните въпроси.

Обхват на срещите
Уъркшопите ще въведат участниците в съвременното мислене за:
 • професионалната роля;
 • отношенията в трудовия колектив и
 • личната удовлетвореност от трудовата реализация,
на базата на задълбочено изследване на силните страни на професионалистите и екипите.

Те ще предложат практически модел на учене от собствените успехи, позитивни качества и възможности и прилагането им по систематичен начин, с цел стимулиране на личното професионално развитие и постигането на успешна кариера.
Уъркшопите ще предоставят среда за групова работа по изучаването на собствените силни страни и планирането на реалистична промяна в собствената професионална практика на участниците.

Цели:

 • Получаване на теоретични знания за научните основания на метода PAAR;
 • Придобиване на личен опит от позитивна работа в екип;
 • Придобиване на опит от рефлексия върху преформулиране на собствената професионална роля;
 • Практикуване на метода PAAR в кариерното консултиране и професионалното развитие в организация.
 
Водещ: Проф. Тони Гай, основател и директор на Reflective Learning, Великобритания

Организатори: НБУ – Reflective learning - International - Джобтайгър ООД

Програма:

Въведение в метода PAAR. Обща презентация
16 октомври
Начален час: 10:30 ч.
Краен час: 12:30 ч.
Вход: свободен
Тренировъчни уъркшопи
16 октомври
Начален час: 13:30 ч.
Краен час: 17:00ч.
17 октомври
Начален час: 10:00ч.
Краен час: 13:00ч.
Цена: 100,00 лв без ДДС
 
Място: Военноисторически музей, София (ул. "Черковна" №92).
 
Притежателите на сертификата GCDF, както и всички студенти по човешки ресурси и психология, ползват 20% отстъпка за уъркшопа.

За повече информация и записване:
Джобтайгър ООД
Надежда Ангелова / Силвия Йорданова, gcdf@jobtiger.bg, 02/ 49 180 00 / 24,
НБУ
Галина Маркова, 0878 109 935, galina.a.markova@gmail.com
Антоанета Матеева, 0878 109 934, aimateeva@yahoo.com