Когато преди години госпожа Х била освободена от иначе добре платената си работа в международна компания за продажба на книги, тя си помислила, че никога няма да го преживее. „Прекарах три дни в рев, съжалявайки за най-добрата възможност в живота ми” – споделя тя.
 
И наистина, след смърта и развода, да загубиш работата си е една от най-трудните ситуации, пред които човек се изправя в живота, казват експертите. „Това е сериозна травма в човешкия мироглед.”, споделят психиатри. „Няма никакво значение дали си мениджър или шофьор, ако си погълнат от работата си. И да бъдеш отстранен внезапно от нея може наистина да се окаже опустошително събитие”.
 
Ето защо, напълно естествено е човек да се чувства смачкан през първите няколко седмици след своето освобождение. Но когато опитите да намерите нова работа се разтеглят във времето, съжалението и отчаянието може в такава степен да ви завладеят, че да изпаднете в сериозна депресия. Изключително лесно е съмнението и несигурността да ви обсебят и изкривят реалността, превръщайки се в мисли като „Никой не ме иска, защото не съм достатъчно добър.” За да не изпуснете потенциален работодател, изпращайте ясни послания като „Наемете ме!” в средата, в която се движите.
 
В същото време от огромно значение е да сте психически стабилни, докато сте безработни. „Оставайки без работа хората често чувстват, че губят контрол върху живота си.” Специалистите препоръчват да се пробват различни прости стратегии – например изготвяне на план за седмицата като средство да си върнете контрола върху събитията обратно. Превърнете търсенето на работа в истинска работа, като включите неща от рода на: Ставам; Вземам душ; Обличам се добре; Изготвям списък с нещата, които да свърша през седмицата (например, посещаване на онлайн социални медии от 9 – 10 ч, среща с приятели и познати от 10 – 12 ч., търсене на нова работа от 14 – 16 ч и т.н) и др.
Мислете за „свободното” време, което имате, като за време за лично развитие и трупане на опит.
 
Скоро след като била отстранена от работа, госпожа Х се впуснала в действие. „Използвах 8-те месеца без работа, за да говоря с хората и да мисля върху нещата, в които наистина съм добра и така стигнах до там да помагам на други хора за техните домакински задачи.” И въпреки че не след дълго тя намерила нова работа, нейната „недоброволна” ваканция довела до отварянето на собствена фирма в помощ на домакинствата. Шест години по-късно фирмата има три офиса и е в процес на развитие. „Да остана без работа беше най-доброто нещо, което можеше да ми се случи”, споделя госпожа Х.
 
Ако не сте мотивирани да започнете собствен бизнес, тогава по-добре започнете работа възможно най-бързо, без значение, че това не е идеалната за вас работа и заплатата не отговаря на очакванията ви. По този начин имате шанс да си отворите много повече врати, отколкото, ако чакате някой да ги отвори вместо вас.
 
Освен това около 90% от свободните работни места се намират чрез неформални и ежедневни връзки с други хора. Не спирайте да общувате, защото не знаете кой и кога може да помогне да намерите подходящата работа.